Trafikte kaza yapmak iyice işkence haline geldi. Komisyoncular, trafik kazalarını kâr kapısı haline getirdi. Özellikle ölümlü kazalarda sigorta şirketinden önce devreye giren komisyoncular, mağdurun ailesine ulaşıp dava açmaya ikna ediyor. Asıl vurgun da bundan sonra başlıyor. Kazanılan dava üzerinden aldıkları komisyonlar ise yüzde 30'lara kadar çıkıyor.
Yüzde 25-30 komisyon
Aracı olarak nitelendirilen kişilerin özellikle hukuk bürolarında çalışan avukatlar olduğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, "Avukatlar bunun için yüzde 25-30 arasında komisyon alıyorlar. Biz de gereksiz dosya masrafı yüküyle uğraşmak zorunda kalıyoruz" dedi.
Mahkemelerle sigorta şirketlerinin tazminat hesaplama yöntemleri arasında fark olduğunu dile getiren Eroğlu, "Bilirkişiler zaman zaman tazminat rakamlarını daha yüksek çıkarabiliyor. Mağdur aileleri daha fazla tazminat kazanmak adına dava açmaya ikna oluyor" diye konuştu. Torba Yasa'ya girmesi için uğraştıkları standart hesaplama yöntemiyle tüketicinin dava açmasına gerek kalmayacağını belirten Eroğlu, bu şekilde aracı mağduriyetlerinin de önüne geçileceğini söyledi.
2012'de Yargıtay'ın aldığı bir kararla geriye dönük tazminatlar için de davalar açılmaya başladığını belirten Eroğlu, şirketlere ek yük geldiğini anlattı.
Beklenen para alınmıyor
Eroğlu, tazminat hesaplamalarıyla ilgili şu örneği verdi: "34 yaşında bir kişi kaza sonucu vefat ettiğinde tazminatı 185 bin lira çıkıyor. Aynı kişi dava yoluna gittiğinde mahkeme 3.5 yıl sürüyor. Yüzde 9 teknik faizle birlikte eline 262 bin lira geçiyor.
Sigortalı aldığı 262 bin liranın yüzde 25'ini aracılara veriyor. Elinde 196 bin lira kalıyor. Sigortalı dava açmayıp 185 bin lirayı faize koysaydı 3.5 yılda 250 bin lira elinde olacaktı. Ancak ne yazık ki kısa vadeli hesaplar yapıyorlar."