Fırıncıların tercih ettiği ithal maya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithalatına izin verilen GDO'lu 25 ürünün arasında bulunuyor
Bir zamanların sayılı tarım ülkeleri arasında bulunan Türkiye'de buğday artık, tarımsal faaliyetleri yok denecek kadar az olan ülkelerden ithal edilir hale geldi. Buğday'ın ardında pirincin de, doğru dürüst sulak arazisi bile olmayan Birleşik Arap Emirlikleri'nden ithal edildiği ortaya çıkmıştı. Şaşırtan ithalatların ardından, sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek için de ithal hamur mayası kullanıldığı belirlendi.
Yurt Gazetesi'nin haberine göre; özellikle fırıncıların tercih ettiği ithal mayanın, GDO'lu olma riski bulunuyor.
GDO'YA BAKANLIK İZNİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Temmuz 2010'da yayınlanan 'Bilimsel Komite' kararıyla, GDO'lu mısır ve soya gibi 25 ürünün daha Türkiye’ye ithalatına izin verilmişti. Komite'nin yayınladığı listede GDO'lu maya da bulunuyordu. Mayada GDO dışındaki diğer bir gelişmede 'dövize endeksli olarak sürekli yukarı yönlü seyir izleyen fiyatlar ve kartelleşme' tehlikesi. İstanbul Fırıncılar Odası (İSFO) Başkanı Fahri Özer, geçtiğimiz yıl maya fiyatlarının ani olarak 20-22 lira seviyelerinden 38-40 liraya kadar çıkması üzerine çözümün 'maya kartelinin' kırılması olduğunu ifade etmişti. Belirli gruplar tarafından aynı anda yapılan zamlara işaret eden Özer, yurt dışından getirtilen hamur mayalarının büyük bir bölümünün Garipoğlu şirketler grubuna ait firmalar aracılığıyla Türkiye'ye getirildiğini belirtti.
UNDA 6 AYDA YÜZDE 80 ARTIŞ
“Fiyat artışları bir tek maya ile sınırlı kalmadı” diyen İSFO Başkanı Özer, un fiyatlarında da son 6 ay içerisinde yüzde 80'e yakın bir artışın oluğunu söyledi. Özer “45 liradan yaklaşık 70 lira seviyelerine kadar çıkan un fiyatları konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) acil önlem alması gerekiyor” dedi.
FİYATLAR SÜREKLİ YÜKSELİYOR
Ege bölgesinde, özellikle Bulgaristan markalı maya çeşidi fırıncılar tarafından daha çok tercih edilirken, İstanbul bölgesindeyse Garipoğlu grubunun getirdiği Rus ve Balkan menşeli mayalar pazarın önemli bir bölümüne hakim. Dövizle ithal edilen mayada fiyatlarsa, geçtiğimiz yıldan bu yana dövizin artışına bağlı olarak sürekli tırmanıyor.