İşgücü maliyet endeksi %4 yükseldi

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 arttı

isgucu maliyet endeksi %4 yukseldiTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013'ün 4. çeyreğine ilişkin "İşgücü Maliyeti Endeksi"ni açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2013 yılının 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artış gösterdi.

Sektörel ayrıma göre incelendiğinde, endeks değerindeki artış oranı, sanayi sektöründe yüzde 3,8, inşaat sektöründe yüzde 3,2 ve hizmet sektöründe yüzde 4,3 oldu.

-Saatlik kazanç endeksi-

Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, 2013 yılı 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,2 arttı.

Endeks değerlerindeki artış oranları, sanayi sektöründe yüzde 3,1, inşaat sektöründe yüzde 3 ve hizmet sektöründe ise yüzde 3,1 oldu.

Saatlik kazanç endeksinde, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 9,4 ile bilgi ve iletişim sektöründe gerçekleşti.

-Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi-

İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerinde saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 6,7 artış gösterdi.

Endeks değerinde, sanayi sektöründe yüzde 4,8, inşaat sektöründe yüzde 1,4 ve hizmet sektöründe yüzde 10,2 oranlarında artış gözlendi.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde, 2013 yılı 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en yüksek artış yüzde 31 ile ulaştırma ve depolama sektöründe gerçekleşti.

TÜİK'in üçer aylık dönemler itibarıyla yayımladığı 2008 temel yıllı ''İşgücü Maliyeti Endeksi'' ile ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başına maliyetindeki değişim nominal olarak ölçülüyor. İşgücü maliyetinin temel bileşenleri, kazanç ve kazanç dışı (işverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri) işgücü maliyetinden oluşuyor.