IMEI bilgisine sahip tüm cihazların, yani cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar vs. kayıt altına alınması gerekmektedir.
Yurt dışında kullanılıyorken, Türkiye'ye geçici gelenlerin cep telefonlarını Türkiye'de kullanabilmeleri için kayıt yaptırmadan telefonu 120 gün kullanma imkanı bulunuyor. Yani 4 aylık zaman geçilmediği sürece sorun olmayacaktır.
Geçtiğimiz yıllarda bu konuda çok sıkıntı yaşanıyordu. Cihazı kayıt ettirmeden kullanma süresi çok kısa geliyordu. Ancak yapılan yeni düzenlemeler ile bu sorun halledilmiş oldu.
Telefon kayıt işlemi ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiler şu şekilde:
– Kısa süreli Türkiye’de kalacak olanların cihazlarını kayıt altına aldırmaları gerekir mi?
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
– Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar nelerdir?
IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar)
– Cihazımın IMEI numarasını bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?
IMEI numarası *#06# tuşlarına basmak sureti ile öğrenilebilmektedir.
– Kayıt işlemini nerelerde yaptırabilirim?
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar. E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) aşağıda belirtilen işletmeci abone kayıt merkezlerine başvurur.
– E-devlet kapısı kayıt işlemini nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?
E-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabilmektedir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılmaktadır.
– Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekmektedir.
– Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekmektedir?
E-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması (138.80 TL) ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.
– Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait 15 rakamlı IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
– Harç parası yatırıldıktan sonra kayıt işlemi tamamlanmış oluyor mu?
E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (Yabancı bireyler) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. (120 gün)
– Kredi Kartı ile ödeme yapabilir miyim?
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile ödenebilmektedir.
– Harç bedelini bankaya EFT yapabilir miyim?
Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkündür.
– Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediği nasıl öğrenilir?
E-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilecektir.
– Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerini veya BTK 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini aramanız gerekiyor.
-Kayıp, çalıntı vs durumları
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerini arayınız. veya rızası dışında cep telefonu elinden çıkan, kaybolan veya çalınan vatandaşların cep telefonlarını iletişime kapattırabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulmuş olan ve 7 gün 24 saat hizmet veren 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini (IMEİ NO ile birlikte) aranması gerekiyor.