Hazine garantili kredilere reel sektör hücumu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kefalet sistemine reel sektörün büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

hazine garantili kredilere talep yagdiBaşbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "2  Mayıs itibarıyla 193 binin üzerinde kredilendirme işlemi gerçekleştirilirken, kullandırılan 108,5 milyar liralık krediye 95,3 milyar liralık kefalet sağlandı." dedi.

Şimşek, KOBİ'lerin ve ihracatçıların  finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla Kredi Garanti Fonunun (KGF) yeniden  yapılandırıldığını hatırlatarak, kefalet sisteminin kapsamının genişletildiğini,  kredilerde yeni bir dönemin başlatıldığını söyledi.

Yeni düzenlemeyle, Hazine destekli kefaletler kapsamında kredi garanti  kurumlarına sağlanan destek miktarının 2 milyar liradan 25 milyar liraya  çıkarıldığını dile getiren Şimşek, kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırının  ise 20 milyar liradan 250 milyar liraya yükseltildiğini belirtti.

Azami kefalet oranının KOBİ'ler için yüzde 85'ten yüzde 90'a, KOBİ  tanımı dışında kalan yararlanıcılar için yüzde 75'ten yüzde 85'e çıkarıldığını  anımsatan Şimşek, ihracatçılara da yüzde 100 Hazine kefaletiyle kredi imkanının  getirildiğini ifade etti.

Şimşek, şöyle konuştu:

"Bununla sadece KOBİ'lere değil, aynı zamanda ihracatçı ve döviz  kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerle finans şirketlerine de finansmana  erişimde büyük kolaylık sağlamış olduk. Kefaletlerle artan finansman imkanlarının  zor durumdaki daha fazla firmaya, hızlı bir şekilde ulaşmasına katkı sağladık.  Hazine kefaletleri reel sektörümüze bir anlamda can suyu oldu."

TAHSİS EDİLEN KREDİ TUTARI 150 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

Reel sektörün ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermek amacıyla Portföy  Garanti Sistemini, Hazine destekli kefalet uygulamasının merkezine koyduklarını  anlatan Şimşek, böylece tüm işletmelere kefalet sağlanmasında süreçlerin  kısaldığını vurguladı.

Hem işletme sayısı hem de kefil olunan kredi hacmi bazında kıyaslama  yapıldığında Portföy Garanti Sistemi aracılığıyla kredi kefalet sistemine reel  sektörün büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"2009'dan sistemin devreye girdiği bu yılın ocak ayına kadar Hazine  desteğiyle sağlanan kefaletlerin bakiyesi sadece 4 milyar lira düzeyindeydi ve 11  bin firmaya kefalet sağlanabilmişti. Uygulamaya koyduğumuz yeni sistem sonrası  onay süreci devam eden kredilerle birlikte KGF tarafından bankalara tahsis edilen  toplam kredi tutarı 141,4 milyar liraya ulaştı. KGF kefaletleri kapsamında 2  Mayıs itibarıyla 193 bin 34 adet kredilendirme işlemi gerçekleştirildi. Bu  çerçevede yararlanıcılara kullandırılan 108 milyar 494 milyon 508 bin 144 liralık  krediye 95 milyar 347 milyon 645 bin 439 liralık kefalet sağlandı. Söz konusu  kefalet artışlarında en önemli etkiyi Portföy Garanti Sisteminin yarattığı  görülmektedir."

Söz konusu sistem öncesi kefaletlerin tahsisi ve onaylanma sürecinin  KGF bünyesinde oluşturulan kredi onay komiteleri tarafından yürütüldüğünü  hatırlatan Şimşek, sistemin hayata geçmesiyle bu aşamaların bankaların içsel  derecelendirme sistemlerine bırakıldığını ve KGF’nin bu süreçlerdeki rolünün  minimize edildiğini bildirdi. Şimşek, böylece Hazine destekli kefalet sisteminin  çok hızlı çalışan etkin bir mekanizmaya dönüştüğünü ifade etti.

'SİSTEM EKONOMİYE DESTEK SAĞLAYACAK'

Söz konusu sistemle geçen yıl yavaşlayan reel kredi büyümesinin ivme  kazandığını vurgulayan Şimşek, ortaya çıkan kredi genişlemesinin de ekonomik  büyüme üzerinde yaklaşık yüzde 1 oranında etki yapacağını tahmin ettiklerini  kaydetti.

Kullandırılan kredilerin kısa sürede bankacılık sistemine mevduat  olarak geri döneceğini ve sistemdeki mevduat kredi dengesinin yeniden  sağlanacağını belirten Şimşek, "Hazine destekli KGF kefaletleri kapsamında  bankaların ellerindeki nakit imkanlarının azalması halinde dahi gayri nakdi  krediler yoluyla ekonominin desteklenmesi söz konusu olacaktır." dedi.

Şimşek, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının olumlu yönde  etkilenmesini, finansmana erişim problemleri çözülen KOBİ'lerin ve diğer  firmaların yatırımlarının artmasını ve böylece yeni istihdam yaratılmasını  beklediklerini de sözlerine ekledi.