Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığı yönetmelik hukukçular arasında tartışmaya sebep oldu
Türkiye’de avukat olmak isteyenlere sınav şartı geliyor.
Sınav nasıl ve kim tarafından düzenlenecekHukukçular Birliği konuyu nasıl değerlendirdi Türkiye Barolar Birliği (TBB) avukatlık mesleğine kabulün sınavla olmasını düzenleyecek yeni bir yönetmelik değişikliği çalışması başlattı. Yapılacak düzenlemeyle ayrıca avukatlar her yıl belli bir süre zorunlu meslek içi eğitime tabi tutulacak.
TBB Genel Sekreteri Avukat Güneş Gürseler, Baro Yönetim Kurulu olarak avukatlık için sınav getirilmesi üzerinde uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Teklifi barolara gönderip görüşleri alınacağını ifade eden Gürseler, “Onlardan gelecek görüşlere istinaden gerekli rötuşlar yapılacak. Kasım sonunda yapılacak TBB Olağanüstü Genel Kurul’da yönetmelik değişikliğini gündeme alacağız. Eğer Genel Kurul’dan geçerse yönetmelik değişikliği teklifini Adalet Bakanlığı’na göndereceğiz” dedi.
ÖSYM YAPACAK
Gürseler, sınavın ÖSYM tarafından merkezi sistemle yapılacağını aktardı. “Sınavla birlikte Türkiye’de meslek içi eğitimi de zorunlu hale getireceğiz. Böylece avukatlık yapanlar sürekli eğitim almak zorunda kalacak. Referansımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler için de yapılan sınav olacak” diyen Gürseller, “Fakülteyi bitirip bir yıllık denetimsiz stajdan sonra direkt avukat yapan tek ülkeyiz” diye konuştu.
HUKUKÇULAR TBB'NİN GİRİŞİMİNİ DEĞERLENDİRDİ
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: İyi bir staj eğitiminden sonra ciddi bir sınav yapılmalı. Ancak sınavın açık uçlu olması ve TBB’nin inisiyatifine bırakılmasına karşıyım. Çünkü tarafsızlığını tamamen kaybetti. Sınav olacaksa objektif ve ciddi bir kurum tarafından yapılmalı. Her önüne gelen avukat olmamalı. Hukuk fakültesini bitirdiği halde bu sınavda başarısız olan kişi avukatlık için yetersizdir.
Hukukun Üstünlüğü Platformu İcra Kurulu Başkanı Cahit Özkan: Türkiye’de avukat ihtiyacı kadro meselesi olmaktan çıktı. Çünkü alınan avukatlar ihtiyacın çok üzerinde olduğu için bugün sınırlamak ve bir kadro meselesi haline getirmek doğru değil. TBB’nin bu konudaki yaklaşımı daha çok şu mantığa dayanıyor: Türkiye’de baroların yönetimi kendi düşüncelerine sahip avukatlardan oluşuyor. Bu avukatlar mevcut çoğulcu yapıyı yıkarak kendilerinin oluşturacağı daha çoğulcu bir yapıya kavuşması endişesiyle sınav getiriliyor. Sınav doğru değil.
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan: Sınav getirmek sadece yönetmelik değişikliğiyle olacak bir şey değil. Sınav için yeni bir yasanın çıkarılması lazım. Çünkü mevcut Avukatlık Kanunu’nda sınav bulunmuyor. Öte yandan TBB genelde mesleki sorunlardan ziyade ideolojik ve politik görüşleri doğrultusunda hareket ediyor. Sonuç olarak TBB’nin önerisine sıcak bakmıyoruz.
Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan: Hakim ve savcılık sınavla alınıyorsa avukatlar da sınavla alınsın. İnsanlar dava açacaklarında ilk müracaat ettikleri kişiler avukatlar. Dolayısıyla onların da en az hakim ve savcılar kadar donanımlı olması lazım. Sınavı, kamusal hizmet olan avukatlık mesleğinin vatandaşlara etkili kaliteli hukuk hizmeti vermesi açısından istiyoruz. Bu sınav yetmez’ diyoruz. Aynı zamanda yıl içerisinde tüm avukatlara belirli bir eğitim alma mecburiyeti de getirilmeli.