Hollanda'da Başbakan Mark Rutte'nin merkez sağ partisi dün gerçekleşen seçimlerde aşırı sağcı ve İslam karşıtı Geert Wilders'e karşı sağlam bir zafer kazanırken, milliyetçilik dalgasıyla karşı karşıya olan diğer Avrupa Birliği ülkelerine bir nefes alma fırsatı verdi.
Reuters Haber Ajansı`ndan Thomas Escritt ve Toby Sterling haberine göre seçim sonrası Lahey'de toplanan parti taraftarlarına seslenen Rutte, "VVD Hollanda'da üst üste üçüncü kez en büyük parti olacak gibi görünüyor. Bu akşam biraz kutlayacağız" dedi.
Rutte, Avrupalı liderlerden de tebrik mesajları alırken, bazıları ile de telefonda konuştu.
"Bu aynı zamanda Hollanda'nın Brexit'ten sonra, ABD'deki seçimlerden sonra, yanlış popülizme 'dur' dediği bir gecedir."
Wilders ise beklediği seçim zaferini kazanamadığını fakat katı bir muhalefet yapmaya hazır olduğunu belirtti.
"En büyük parti olmayı tercih ederdim...Fakat biz kaybetmiş bir parti değiliz. Koltuk sayımız arttı. Bu gurur duyulması gereken bir sonuç."
ANP haber ajansı verilerine göre, oyların yüzde 95'inin sayıldığı Hollanda'da Rutte'nin VVD Partisinin parlamentodaki 150 sandalyeden 33'sini kazanması beklenirken, 2012 yılında VVD'nin sandalye sayısı 41 olmuştu. Wilders 20 sandalye kazanırken Hristiyan Demokrat CDA merkezci Demokrat parti gibi 19 sandalye kazandı.
Hollanda'da son 30 yılın en büyük katılımının olduğu seçimlere yüzde 81 oranında katılım gerçekleşti.
ANKARA'NIN SEÇİM SONUÇLARINA TEPKİSİ
Bu sabah Antalya'da referandum kampanyası kapsamında halka hitap eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İşte Hollanda'da seçim bitti. Aldıkları oylar birbirine yakın, yüzde 17'ler, yüzde 20'ler, böyle birçok parti ama bir bakıyorsun sosyal demokrat ile faşist Wilders arasında da hiçbir fark yok, hepsi aynı kafa" dedi.
Hollanda'nın hafta sonunda bu ülkeye gidecek Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etmesi ardından kara yolu ile Almanya'ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam'daki Türk konsolosluğuna girmesine izin verilmemesi ve polis eşliğinde ülkeden çıkarılması iki ülke arasında krize neden olmuştu.
Konuşmasında "Avrupa'yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa'yı çökertmeye başladınız. Avrupa'yı uçuruma götürüyorsunuz. Yakında Avrupa'da din savaşları da başlar, başlayacak. Bu gidişle öyle" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "Avrupa'nın tarihini aç, önlerine koy. Bir gram utanma varsa, birbirlerinin yüzlerine bakamazlar Avrupalılar. Farklı dinlerden oldukları için 100 yıl birbirlerini kestiler ama sonra bundan ders alındı, Avrupa Birliği kuruldu, Avrupa Konseyi. Şimdi tüm bunlar yok edilmeye başladı, Avrupa o eski günlere gidiyor" dedi.
Hollanda krizinin ardından Bakanlar Kurulu'nda Hollanda'ya diplomatik alanda bazı yaptırımlar uygulanmasına karar verilmişti.
A Haber yayınında Hollanda ile yaşanan krizin ardından bu ülkeye yönelik askeri herhangi bir yaptırım gündemde olup olmadığı ya da savunma ihalelerinde Hollanda'ya herhangi bir engelleme getirilip getirilmeyeceği sorulan Savunma Bakanı Fikri Işık ise "Hollanda'da dün seçim oldu ve bu sabahtan itibaren yumuşama mesajları gelmeye başladı" derken, "NATO'ya taahhütlerimiz saklı kalmak şartıyla ikili ilişkilerde aldığımız kararları uygulama tereddüdümüz yok" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise Hollanda'ya ilave yaptırımlar gelebileceğini belirtirken, Petrol Ofisi'ni alan Hollanda şirketi) doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili uluslararası kurallar var, bunlara uymaya devam edeceğiz.(Hollanda'ya dönük) ekonomik tedbirler alma konusunda sağduyulu olmalıyız, kendi ekonomimize olumsuzluk yansıtacak adım atmamalıyız" dedi.