AB üyeleri, Almanya'nın itirazı nedeniyle otomobil üreticilerine, kilometre başına 95 gram karbondioksit emisyonu hedefi getirmeyi erteledi.
AB üyeleri, Almanya'nın itirazı nedeniyle 2020 yılına kadar otomobil üreticilerine, kilometre başına 95 gram karbondioksit emisyonu hedefi getirmeyi erteledi.
Lüksemburg'da toplanan AB çevre bakanları, 2015 yılında kilometre başına 130 gram emisyon hedefini 2020'de 95 grama indirmek konusunda uzlaşamayınca AB Dönem başkanı Litvanya, kararı bir sonraki toplantıya bıraktı.
BMW, Mercedes ve Audi gibi lüks otomobil üreticilerinin 2020 hedefinden menfi etkilenmemesini güvence altına almak isteyen Almanya, müzakerelerde ağırlığını koyarak İngiltere, Fransa, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Slovakya ve Estonya'yı kilometre başına 95 gram emisyon hedefinin 4 yıllık geçiş sürecine yayılması konusunda ikna etti.İNGİLTERE ALMANYA'NIN TARAFINDA
İngiltere'nin, AB'nin bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerinin, Londra'nın finansmerkezi statüsüne zarar vermemesini sağlamak için Berlin'den destek göreceği beklentisiyle emisyon hedefini sulandırmada Almanya'nın tarafına geçtiği ve Portekiz'in kurtarma paketiyle ilgili beklentileri nedeniyle Almanya'yı desteklediği iddia ediliyor.
AB'de birçok üretici, 2015 yılında bağlayıcı hale gelecek kilometre başına 130 gram karbondioksit emisyonu hedefini şimdiden tutturmuş durumda. Çevre örgütlerine göre üretciler, ilave maliyetle karşılaşmadan 2020 hedefini de tutturabilecek.
22 Eylül'deki seçimlerin ardından haftalardır Sosyalistler ve Yeşiller ile koalisyon pazarlıklarını sürdüren Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB'nin
otomobillerin karbondioksit salınımında 2020 hedefini sulandırarak çevre konusunda hassas olan Yeşiller ile muhtemel bir koalisyonda elini güçlendirmek istediği belirtiliyor.
2012 yılı verilerine göre Avrupa'da satılan otomobillerin kilometre başına ortalama karbondioksit emisyonu, İtalyan FIAT'ta 118,4 gram ve Japon Toyota'da 122,1 gram iken Honda'da 142,7 gram ve Daimler'de (Mercedes) 143,6 grama yükseliyor.