Diyanet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına olumlu yanıt verdi. Dolar üzerinden gerçekleştirilen Hac ve Umre organizasyon fiyatları bundan sonra TL olarak gerçekleşecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, hac ve umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamladığını duyurdu. Başkanlık, 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren hac ve umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edileceğini bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dolarınızı bozdurun" çağrısına Hac ve Umre ücretlerini Türk Lirası olarak tahsil edileceğini bildirerek cevap verdi.
Başkanlığın internet sitesinde yapılan açıklamada, Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edilmesine yönelik çalışmaların tamamlandığı bildirildi.
Açıklamada "Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren Hac ve Umre ücretlerinin Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir" ifadesi yer aldı.
KONAKLAMA HİZMETLERİNDE DE DÜZENLEME YAPILDI
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dursun Aygün, 2017 hac organizasyonunda konaklama türünde değişikliğe gittiklerini, bu nedenle hacı adaylarının kayıtlarının otomatik değil kendileri tarafından yenileneceğini bildirdi.
Vatandaşların tercihlerini belirlemek için sistemde kaydı bulunan bütün hacı adaylarının kayıtlarının yenileneceğini, kaydı olmayanların ise ön kayıt yaptıracaklarını ifade eden Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda 1 milyon 800 bin kayıtlı hacı adayımız var. Bu vatandaşlarımızın da hiçbir endişesi olmasın. Tamamına müftülüklerimiz aracılığıyla, medya aracılığıyla tarihleri duyuracağız. Her vatandaşımız o tarihi öğrenecek ve o süre içerisinde elektronik ortamda ya da müftülüğe gitmek suretiyle bizzat kaydını kendisi yenileyecek. Daha önce vatandaşlarımızın kaydını otomatik olarak kendimiz yeniliyorduk. Ama şöyle sorunlar oldu, bazı vatandaşlarımızın rahatsızlığı var, gidemeyecek durumda, bazılarının daha önce yazıldığı yılda maddi durumu iyiydi, şimdi maddi durumu iyi olmayabiliyor.
Geçen sene kurada adları çıktığı halde 10 bine yakın vatandaşımız gidemedi. Dolayısıyla hem kayıtlarımızı güncelleyip sağlıklı hale getireceğiz hem de vatandaşımızın tercihini de orada net olarak alacağız. Böylece inşallah kayıtlarımızı daha sağlıklı hale getireceğiz. Vatandaşlarımız endişe etmesin, kaç yıl önce yazılmışsa o hakkı zaten duruyor. Hiçbir şekilde hak kaybı olmayacak."
ÖN KAYIT TARİHLERİ
Aygün, ilk defa başvuran hacı adayları için ön kayıtların 26 Aralık- 6 Ocak'ta, kayıt yenilemenin ise 9-27 Ocak'ta yapılabileceğini dile getirdi.
Turizm sektöründe 'TL talep edin' çağrısı
Öte yandan, Anadolu Ajansı Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği'nin (TÜRES) üyelerine, turistlerden dolar yerine TL isteyin çağrısı yaptığını aktardı.
Dernek açıklamasına göre TÜRES, Türkiye'nin her yerindeki üyelerine mektup göndererek, turizm bölgelerindeki işletmelerden dolar bozdurma kampanyasına destek istedi.
TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl imzasıyla derneğin üyelerine gönderilen mektupta, "Turizm beldelerindeki işletmelerimiz, ödemelerini dolar veya başka bir döviz cinsi ile yapmak isteyen müşterilerimize, durumu izah ederek, Türk Lirası ile ödeme yapmalarını sağlamalıdır. Böylece, müşterimizin elindeki dövizini TL'ye dönüştürmesini sağlamış oluruz." dendi.
UMRE NEDİR NASIL YAPILIR?
Umre; ziyaret etmek mananına gelmektedir. Müslümanların Kabe`yi ziyaret etmelerine umre denir. Ziyaret biçimi hacca benzer. Fakat hac gibi Zilhicce ayında olması gerekli değildir. Dini bir terim olarak ise umre, "Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmaktan” ibarettir.
Umre, küçük hacdır. Umre yapmak isteyen kişi, mikattan ihrama girer, umre tavafı yapar, sonra da sa’y yapar ve tıraş olarak veyahut saçlarını kısaltarak ihramdan çıkar.
Umrenin ziyaret biçimi hacca benzer. Fakat hac gibi Zilhicce ayında olması gerekli değildir. Umre yapmak sünnettir. Umre için belirli bir zaman yoktur. Arefe ve onu izleyen kurban bayramı günleri olmak üzere yılda beş günün dışında her vakit umre yapılır.
Başka bir deyişle kısaca hac vakiti haricinde yapılan hacca umre denir. Bu görevi yerine getirene de hacı yerine mutemir (yarı hacı) denir. Umre ziyaret demektir (itimar`dan umre). Fıkhi tanımı şöyledir: Hac gibi bir vakte (mevsime) bağlı olmadan ihrama girerek Kabe`yi tavaf, say etmek, tıraş olmaktır. (Kabe, Mekke`de Mescidi Haram`ın ortasındaki 13x12x11`lik küp şeklinde, İbrahim`in melek Cebrâîl kılavuzluğunda yaptığı bir yapıdır.)
Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram koşul; tavaf, rükündür.
Umrenin vacipleri ise sa’y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır.
Ömürde bir kez umre yapmak sünnettir.
Umrenin pek çok fazileti vardır. Bilhassa Ramazan ayında yapılan umrenin sevabı pek çoktur. Hz. Peygamber umre ile ilgili şöyle emretmektedir : "Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler". "Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına eşittir."
Umre kelimesi Kur`an ve Hadis`te de geçer. Kuran`da: "Haccı ve umreyi Allah için tam yapın." şeklindeyken Hadis`te: "İki umre arasındaki küçük günahların keffaretidir" halindedir.
Ebu Hureyre (r.a)’ın söylenti ettiğine göre, Resulüllah (s.a.v) şöyle emretmiştir: (Umre, ikinci bir umreye kadar yapılan (küçük) günahlar için kefarettir. Kabul olan bir hac ise, onun Cennetten başka bir karşılığı yoktur.) Cabir (r.a)’ın söylenti ettiğine göre, Resulüllah (s.a.v) şöyle emretmiştir: Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın elçileridir. Dua ederlerse duaları kabul olunur, tövbe ederlerse mağfiret olunurlar.
Umre yapan kişi Mekke’de ikamet ediyorsa ve tekrar umre yapmak isterse Aişe (r.ah) Camii (Ten’im)’nden ihrama girer. Sonra Mekke’ye gelip tavaf ve sa’yini yapar.
İhram, niyet ve telbiyedir.İhrama mikat yerinden veya daha emin olmak için biraz öncesinden girilir.
Umre yapmak isteyen kişi ihrama girmek istediği zaman saçlarını kısaltması veya eski adetine göre tıraş etmesi, tırnaklarını kesmesi, etek tıraşı olması, yıkanması ve abdest aldıktan sonra temiz (yeni olması seçenek olunur) ve beyaz izar ve ridasını giyip güzel koku süründükten sonra kerahet zamanları dışında ise iki rekat namaz kılması müstehaptır.
Sonra kalp ile umreye niyet edilir. Sesli olarak niyet edilmesinde de beis yoktur:
[Allahım! Senin rızanı kazanmak için umre yapmak istiyorum, onun ifasını bana kolaylaştır ve kabul et. Allahım! Senin rızan için umre yapmaya niyet ettim ve ihrama girdim. Şayet beni bir şey engeller ise, ihramdan çıkacağım yer, beni umre yapmaktan aciz kılacağın yerdir. (Allahumme innî uriydu el-umre feyesserhâlî ve tegabbelehâ minnî, neveytu el-umre ve ahramtu bihellahu teala fein habeseni hâbis femahallî haysu habestenî.
Sonra şöyle telbiye getirir:
[Allahım! Senin buyruğuna sözüm ve özümle tekrar takrar icabet ettim, buyruğuna boyun eğdim. Sana ortak yoktur. Buyruk ve çağrınına gönülden ve sadakatle icabet ettim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Kuşkusuz ki hamd ve nimet Sana mahsustur. Mülk Senin’dir. Bütün bunlarda eşin ve ortağın yoktur Senin. (Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şeriyke kir lebbeyk, innelhamde venni’mete leke velmülk, lâ şerkiyke lek.)]
Telbiyeyi üç defa tekrar eder, efendimiz Muhammed (s.a.v)’e salat getirirken telbiyeye bitirir. Hacı, yüksek bir tepeye çıktığında veya tepeden inerken, arabaya binerken veya arabadan inerken, arkadaşları ve tanıdıkları ile karşılaştığında ve namazların hemen peşinden telbiyeyi tekrarlar.
Umre Hanefi ve Maliki`de sünnet, Şafii ve Hanbeli`de farzdır. Hayatın rastgele bir hatıranda yapılabilir. Hac ve umreyi peş peşe yapmak İslama göre umre menduptur (önerilmiş). Arefe ve Bayram günlerinde yapılırsa "umre mekruh" ismini
İkinci umreye ek vergi uygulamasının ardından hac ve umre hizmetlerini dolar kuru üzerinden yapılması yeni bir tartışma daha başlattı. Yetkililer ise Suudi Arabistan’ın uyguladığı sistem nedeniyle TL’yle işlem yapılamadığını belirtti.