Maaşa haciz gelmesi durumunda ne yapılır? Maaşa haciz geldiyse nasıl kaldırılır? Maaşıma haciz geldi ne yapabilirim? Emekli maaşına haciz kalktı mı? Maaşa gelen haciz hakkında bazı bilgileri sizler için derledik..
Önceden belirlenmiş süresi içinde borçlarını ödemeyenler için, eğer son 3 ay içerisinde hiçbir ödeme yapmamışlarsa, alacaklılar yasal takip başlatmaktadır. Eğer ödeme geç yapılırsa borcunuza ayrıca gecikme faizi de eklenecektir. Eğer bir bankadan adınıza bağlı bir emekli maaşı alıyorsanız veya çalışan eleman durumundaysanız, banka alacak miktarını otomatik olarak hesabınızdan kesecektir.
İcra müdürlükleri, borçlu durumdaki çalışanların ancak aylık maaşının 4’te 1’ine haciz koymaktadır. Bu haciz, borç miktarının bitinceye kadar geçerlidir.
Bir kurumda çalışan kişiler için HACİZ durumu
İcra müdürlüğü, kişinin çalıştığı şirketin sahibine veya yetkili birimine haciz konusunda bir bildirimde bulunur. Bu bildirimin geldiği zamandan sonra iş yeri sahibi veya yetkilisi, çalışanına vereceği maaşın 4’te 1’ini icra müdürlüğünün banka hesabına her ay yatırır ve her yatırdığında da ve bu işlem için icra müdürlüğüne bilgi verir. Bu bilgilendirme bir zorunluktur.
Bazen çalışanlar borçlarının ödenmesini hızlandırmak adına aylık ödemesini arttırabilir. Buradaki en önemli husus, maaşın 4’te 1’inden daha fazla ödenmesi için borçlunun kendi rızasının olmasıdır. Bunun dışında hiç bir şekilde maaşın 4’te 1’inden daha fazla kesinti yapılamaz ve yapılması da suç teşkil eder,.
Eğer borçlu olan kişi işten çıkartılırsa ve kıdem tazminatı alırsa bu paraya bir haciz gelmesi tamamen kişinin isteğine bağlıdır. İsterse icra müdürlüğüne dilekçe yazarak fazladan ödeme isteğini bildirebilir. İsterse de bu alacağı miktardan bir kısmını borcunu kapatmak üzere topluca da verebilir.
Hangi maaşlar haczedilemez?
Asker emeklisi olan kişinin emekli maaşına, askeriyede çalışan birisinin maaşına, şehit ailelerinin maaşlarına kesinlikle haciz konulamaz. Bunun dışında kalan kişilerin maaşlarına haciz gelebilmektedir.
SGK Emeklisinin maaşına haciz gelr mi?
SGK emekli maaşlarında borçlu olan kişi istemediği sürece hiçbir şekilde emekli maaşına haciz konulamaz. Eğer sizden habersiz olarak SGK emekli maaşınıza icra müdürlüğünden haciz konmuşsa hemen buna itiraz etmeniz gerekecektir. Çünkü kanunlar gereğince, SGK emeklisi borçluların maaşlarına haciz konulamamaktadır.
Maaşıma haciz geldi.. Neler yapmam gerekiyor?
Bazen SGK emeklisi memurların maaşlarına da haciz gelmektedir. Ancak yasa gereği SGK emekli maaşına haciz gelemez. Bundan dolayı SGK emeklisi bu duruma karşılık olarak itiraz dilekçesi vermeli ve eğer gerekiyorsa dava açmalıdır. Çünkü borçlu onay vermeden, rıza göstermeden hiçbir şekilde SGK emeklisinin maaşına haciz konulamaz.
SGK emeklisinin dışında maaşına haciz gelenler eğer geçim sıkıntısı yaşıyorsa bu konuda hemen itiraz edilmelidir. Bu konuda İcra ve İflas yasasının 83. Maddesine göre geçimine yetecek orandan fazlasını haciz edildiğine dair yasa olduğundan dolayı şikayet edebilir. Ancak bu durumlar genelde sadece SGK emeklileri için geçerlidir.
SGK emeklisi değilim. haciz geldi, ne yapmalıyım?
SGK emeklisi dışındaki borçlu kişilerin maaşlarına haciz gelirse, borç bitene kadar haciz kalkmayacaktır. Bu nedenle borç tamamen kapatılana kadar, maaşlar hacizli olarak alınacaktır.
İşsizlik maaşıma haciz gelir mi?
Bunun dışında işsizlik maaşı alan kişilerinde maaşlarına haciz işlemi uygulanmamaktadır.
iş yerine haciz nasıl yapılıyor?
Br işyerinden alacaklı olan kişi, banka ve avukat yoluyla sonuç alamadığını anladığında, alacaklı avukat icra dairesine gider ve müvekilinin alacaklı olunduğunu, tahsilat yapılamadığını ve haciz işlemi yapılmak istendiğini belirtir.
Bir icra memuru ile birlikte avukat da iş yerine gelir. İcra memurunun ilk iş olarak iş yerinde keşif yapması gerekecektirr. Bu esnada alacaklı avukatının iş yeri mekanı içerisinde bulunma hak ve yetkisi kesinlikle yoktur. Eğer avukatın içeri girmesini istemiyorsanız onu içeri almayabilir veya kendi rızanıza bağlı olarak alabilirsiniz.. Eğer girmesini istemediğiniz halde girmek için ısrarcı olursa zabıt tutabilir veya polis çağırabilirsiniz. İcra memuru hacze konu olabilecek makine ve aletleri belirleyerek kayıt altına alır. Aynı eşyadan tek bir adet var ise bu eşya haczedilemez. İşlem bittiği zaman icra memuru size bir evrak verir. Bu evrakta 2 şey yazılıdır
- Hacze konu eşya yoktur yazabilir veya
- Hacze konu alet, eşya veya makine kayıtları
yer alacaktır.
Askeri personelim maaşıma senet yüzünden haciz geldi savcıya verdim tehtid ve zorla imzalatma vardı cunki şimdi ne olur sonuc 4 aydır ses yok savcı dan da askeriz 3 kurusumuza göz diktiler.. Ne yapmam lazım maaşa haciz kagıdı geldi 4 de 1 ine el koyulacak falan diee ne yapmam lazım f.colak066@gmail.com konuyla ilgili biri yazabilir mi