Analiz: Kuraklığın enerjiye faturası ağır olacak

Türkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin altına düşmesi elektrik üretimini azaltırken, Bloomberg HT kuraklığın enerjiye faturasını analiz etti

analiz: kurakligin enerjiye faturasi agir olacakTürkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin altına düşmesi, hidroelektrik santrallerindeki elektrik üretimini azalttı. Kuraklık yüzünden barajlardaki doluluk oranı 44'lere inen HES'lerde elektrik üretimi geriledi.

Sektörden alınan verilere göre Türkiye'de normal şartlarda HES'lerin ürettiği elektrik miktarı günlük 100-120 milyon kilovatsaat.

Sektör yetkililerine göre yağışların azalması sonucu HES'lerden üretilen elektrik miktarı yaklaşık yüzde10 düşüş gösterdi.

Bu durumda hidroelektrik santrallerinde düşen elektrik üretimi, daha pahalı yakıt olan doğalgaz santralleri ile takviye ediliyor.

Ancak elektrikte talep artışının olmamaması, sıkıntıyı az da olsa hafifletiyor.

Sektörden alınan bilgilere göre Türkiye'nin elektrik talebinde Eylül 2012'den bu yana yaklaşık 1.5 yıldır artış yaşanmıyor. 2012'de yüzde 5.6 olan Türkiye'nin elektrik talebi 2013 yılında yüzde 1.3'lere geriledi. Piyasa verilerine göre 2012 yılında günlük talep 800 milyon kilovat saat iken, şu anda talep yaklaşık 710-750 milyon kilovatsaat civarında seyrediyor.

Ancak Mart-Nisan aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi halinde Türkiye’nin doğalgazdan elektrik üretimi artacağı vurgulanıyor.

Kuraklık ile ilgili endişelerini dile getiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tükettiğimiz enerjinin dörtte birini HES’lerden elde ediyoruz. O barajlarda biriken sulardan elde ediyoruz.” dedi. Yıldız, artan kuraklık riskinin HES’lerin elektrik üretimini etkileyeceğini söyledi.

Yıldız, kuraklığın devam etmesi durumunda yazın doğal gaz tüketiminin artabileceğini vurguladı.

Çünkü doğalgaz çevrim santralleri ile elektrik üretmek HES’lere göre yüzde 30-50 daha pahalı. Sektör uzmanlarına göre doğalgazdan elektrik üretiminin artması halinde piyasa takas fiyatları yüzde 25 oranında artış gösterir. Uzmanlar " şu anda 15- 16 kuruş olan toptan elektrik fiyatları 20 kuruşa yükselir " diyor. Bu durumda kuraklık nedeniyle HES'lerdeki üretimin doğalgaz ile takviye edilmesinin ek maliyeti 6-7 milyar TL'yi bulur.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman da kuraklığın elektrik üreticileri için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyenlerden. Yağışların yetersiz olması ve barajlardaki su sevyesinin düşmesiyle birlikte bazı HES’lerde elektrik üretimin durduğunu belirten Karaduman, HES'lerin elektrik üretiminde payının azalması durumunda ciddi bir elektrik kesintisi ile karşı karşıya kalabileceğimizi vurguluyor. Kur artışından dolayı doğalgazdan elektrik üretim maliyetlerinin yükseldiğini belirten Karaduman, doğalgazın elektrik üretiminde daha fazla pay sahibi olması elektrik fiyatlarını da etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Mustafa Salih
msalih@bloomberght.com