Vatandaşlar, ancak işi düşüp lazım olduğunu anlayınca, son anda E-devlet'i anlama çabasına girmekte ve vakit kaybetmekteler. E-devlet nedir? E-devlette hangi hizmetler veriliyor? E-devlete nasıl girilir? E-devlet şifresi nasıl ve nereden alınıyor? gibi sorularla zaman kaybetmemek için önceden bilgi sahibi olmak önem taşıyor.
E-devlet, bütün devlet kurumlarının, E-DEVLET adıyla tek bir internet sitesi üzerinde vatandaşlarımızın devletle olan işlemlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla kurulmuş bir sitedir.
E-devlet ile işlem gerçekleştirmeye başlamak için bir vatandaşın ilk yapılacağı şey, giriş şifresi almaktır. E-devlet şifresi almak, gerçekten çok basit bir işlemdir.
E DEVLET İLE NELER YAPILABİLİR?
E-devlet sisteminin geliştirilmesi ile birlikte artık merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilir , kişisel sorgulatmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Sistemde yer alan bazı kuruluşlar ise şu şekildedir;
- Sosyal Güvenlik Kurumu,
- Milli Eğitim Bakanlığı,
- Emniyet Genel Müdürlüğü vb.
Birçok devlet kurum ve kuruluşuna sistem üzerinden yer edinmiştir. Sistemde üç başlık vardır. Bu başlıklar vatandaş , devlet ve iş başlıkları'dır.
- Vatandaş başlığı altında yapabileceğimiz işlemler; Eğitim, Askerlik, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Seyahat ve Turizm , Kültür Sanat ve Turizm, Doğum, İş ve Kariyer, Trafik, Yasal İşlemler gibi başlıklara vatandaş ana başlığından ulaşabilirsiniz.
- Devlet başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; Tarihimiz, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet ve Sözleşme İhlalleri, Eğitim, Enerji, Savunma ve Güvenlik , Sağlık, Tarım, Uluslararası İlişkiler ve mevzuat gibi alt başlıklara devlet başlığı altında ulaşabilirsiniz.
- İş başlığı altında yapabileceğiniz işlemler; İşletmenin doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Kredi, Ticaret, Elektronik Ticaret Yatırım ve Sermaye, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve Kariyer gibi alt başlıklara da iş ana başlığı altından ulaşabilirsiniz.
E-Devlet sistemi sayesinde vatandaşlarımız saatlerce kurumlarda sıra beklemek zorunda kalmayacaklar. Merak ettiklerini, sorgulatmak istediklerini ve merak ettikleri soruları E-Devlet sisteminden öğrenebilecekler. E-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Üstteki linkten E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Ama sadece sisteme giriş yapmanız işlemlerinizi yapabilmenizi sağlamayacaktır. İşlem yapabilmek için e-imza, mobil imza ya da E-Devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesinin bulunması yeterli olacaktır.
E-imza, Mobil imza ya da şifrenizin olması E-Devlet sistemine girip buradan istediğiniz sorgulatma işlemi ya da merak ettiğiniz soruların cevabını almaya yarayacaktır.
E-Devlet sisteminin sağlamış olduğu kolaylıkları ele alacak olursak öncelikle, tek bir site üzerinden birçok devlet kurumunun internet sayfasına ulaşabilmekteyiz. Ayrıca devlete ait kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili birçok bilgiyi güncel olarak öğrenmekteyiz. E-Devlet sisteminin kullanımı oldukça da basittir. Sadece tek bir kimlik doğrulama işlemi yapılarak birçok kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili işlemlerimizi yapabiliyor sorularımızın cevaplarını öğrenebiliyoruz. E-Devlet vatandaşlarımız için bilgilendirme hizmeti sağlar. Kurumlardan vatandaşlara gerekli mesajları verir. Ayrıca ödeme birimi bulunmaktadır. Böylelikle ödeme işlemelerinizi ödeme birimi sayesinde kartınız ile yapabilirsiniz. Kurum ve kuruluşlar arasındaki belge paylaşımları da E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.
E-Devlet sistemindeki uygulamalar
- İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; Üyelik işlemleri için önceden notere gitmeniz gerekiyordu.
- E- Devlet sisteminin kurulması ile birlikte artık notere gitmenize gerek yok. Eğer e-imza, mobil imza ya da E-Devlet şifresinin bir tanesi varsa bu tür işlemlerinizi artık sistem üzerinden yapabiliyorsunuz.
- E-devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; Sistemin gelmesi ile birlikte artık ÇAYKUR çay üretici belgesinin var olup olmadığını E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresiyle öğrenebiliyorsunuz.
- E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama; Deprem poliçenizi sorgulamak için de E-Devlet size yardımcı oluyor. DASK kapsamında bulunan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına yine E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; E-Devlet ile birlikte artık sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığı bilgisine E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- E-devlet Vergi Borcu Sorgulama; Artık vergi borcunuzu internet üzerinden E-Devlet sisteminden E-Devlet şifresiyle yardımı ile öğrenebilirsiniz.
- Muhtaçlık Başvurusu; Muhtaçlık başvurusu içinde E-Devlet'i kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmeniz için öncelikle sisteme başvurmalısınız.
- Genel Sağlık Sigortası; Genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerimden yararlanamayan vatandaşlarımız bu tür hizmetlerden yararlanmaları için kurulmuştur. Bu hizmetten yararlanmak için bu E-Devlet şifresiyle E-Devlet'i kullanabilirsiniz.
- İşsizlik Ödeneği; İşsizlik ödeneği hastalığı nedeniyle çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın hasta olduğu dönemlerde mağdur olmamaları için verilen paradır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını yine E-Devlet şifresiyle E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
- Deniz Ruhsat Sorgulama; Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinde E-Devlet'i kullanabilirsiniz.
- Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; Askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınızı yine E-Devlet'e ulaşarak öğrenebilirsiniz.
- Adres Değişikliği Bildirimi; Adres değişikliği ile ilgili işlemleri de E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresiyle yapabilirsiniz.
- E-Devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; Aile hekiminizin kim olduğunu öğrenmek istiyorsanız E-Devlet'i kullanabilirsiniz.
- E-Devlet GSS Tescil Kaydı; Genel Sağlık Sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını E-Devlet şifresini girerek öğrenebilirsiniz.
- E-Devlet 4A Emeklilik Kesintileri; Emekli maaşınızın normalden düşük gelmesinin nedenini merak ediyorsanız E-Devlet'ten E-Devlet şifresiyle öğrenebilir emekli maaşınızın oranını inceleyebilirsiniz. Neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
- 4A Emekli Aylık Bilgisi; Emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz ve gerekli gördüğünüz tüm bilgilere E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- 4A Hizmet Dökümü; 4A hizmet dökümü yardımıyla işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ne kadar gün prim yatırdığınızı E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
- 4B Borç Durumu; E-devlet borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuz olduğu bilgisine E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- 4B Emekli Aylığı Kesintileri; Bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti olduğu bilgisine E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- 4B Aylık Bilgisi; Bu uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylıklarınız ile ilgili bilgiye E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- 4B Tescil Kaydı; BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresiyle ulaşabilirsiniz.
- E-Devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri; emekli sandığı ile alınan emekli maaşınızda olan kesintileri sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
- 4C Emekli Aylık Bilgisi; Bilgi amaçlı olarak emekli sandığı aylık bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
- 4C Tescil Kaydı; Emekli sandığına bağlı olarak tescil kaydınıza ulaşabilir ve sorgulama yapabileceğiniz uygulamadır.
- E-Devlet Bireysel Emeklilik İşlemleri; Bireysel emeklilik işlemlerinizi bu sistem üzerinden rahat ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
- KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama; Üniversitelerde okuyan öğrencilerimize sağlanan burs ve yurt olanaklarının sonuçlarını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
E-Devlet bu uygulamalar ve buna benzer birçok uygulama siz vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır.
E-Devlet Sayesinde Hangi İşlemler Yapılmaktadır?
1.Vatandaş kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler;
Eğitim, Askerlik ve Seferberlik, Doğum, Sosyal Güvenlik, Aile, Özürlü Vatandaşlar, Seyahat ve Turizm, Yasal İşlemler, Haklar ve Korunması vb. işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
2.Devlet kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler;
Tarihimiz, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, Araştırma ve İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet Sözleşme ve İhaleleri, Eğitim, Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre, Kültür ve Turizm, Savunma ve Güvenlik, Sağlık, Tarım, Uluslar arası İlişkiler ve Konular, Mevzuatlar hakkında işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
3- İş kategorisi altında yapabileceğiniz işlemler şunlardır:
İşletmenin Doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyümesi ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Krediler, Dış Ticaret, Elektronik Ticaret, Yatırım ve Sermaye, Vergi, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve Kariyer hakkında işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli vatandaşlar E-Devlet Sisteminden nasıl yararlanabilir?
E-Devlet sistemi bütün vatandaşların kullanabileceği bir sistemdir. E-Devletin bu tasarımında ve geliştirilen elektronik hizmetlerde engelli vatandaşların da hizmetlere kolaylıkla erişimi göz önünde bulundurulmuştur. E-Devlet, engelli vatandaşlarında kolayca kullanabilmelerini sağlayacak tasarım özelliklere sahiptir.
E-Devlet Şifresi
E-Devlet sisteminden yararlanabilmeniz için bir E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Devlet her vatandaş için ayrı bir E-Devlet şifresi belirlemiştir. E-Devlet şifresini öğrenebilmeniz için yaşadığınız şehirde size en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. Şubeye gittiğiniz de E-Devlet şifresi için başvuruda bulunmak istediğinizi yetkili olan kişiye söylemelisiniz.
E-Devlet şifresi için PTT şubesine giderken T.C. kimlik numaranızı bilmiyorsanız eğer nüfus cüzdanınızı götürmelisiniz. Aksi takdirde E-Devlet şifresini öğrenmeniz için gereken işlemler gerçekleştirilemeyecektir.
Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra E-Devlet şifresi için 2 TL gibi makul bir ücret ödemeniz talep edilecektir. Bu ücreti ödedikten sonra sadece size ait olan E-Devlet şifresi bir zarf içerisinde size verilecektir. E-Devlet şifresini aldığınızda değiştirmenizi ve kimseye söylememeniz gerekir. Eğer E-Devlet şifresini sizden başka birisi öğrenirse sizin adınıza işlem yapabilir.
E-Devlet Şifremi Unuttum, ne yapabilirim?
E-Devlet sistemiyle ilgili en çok sorulan sorulardan biriside E-Devlet şifremi unuttum durumunda ne yapacağımızdır. Eğer sizlerde E-Devlet şifremi unuttum diyorsanız ve nasıl alacağınızı bilmiyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ediyoruz. E-Devlet şifremi unuttum dediğinizde öğrenmenizin 2 farklı yolu bulunmaktadır. E-Devlet şifremi unuttum dedikten sonra şifreyi öğrenmenizin ilk yolu E-Devlet resmi sitesi üzerinden E-Devlet şifremi unuttum kısmına tıklayarak daha önceden girmiş olduğunuz kişisel bilgilerinizi doğrulamalısınız. Ancak daha önce sisteme hiç giriş yapmamışsanız ve E-Devlet şifremi unuttum diyorsanız tekrar PTT şubesine giderek E-Devlet şifrenizi unuttum diye bildirmelisiniz. Ancak bu sefer E-Devlet şifresi için sizden 10 TL gibi bir ücret isteyeceklerdir.
Eğer ikinci bir E-Devlet şifresi almak istiyorsanız yeniden PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. Bu sefer ikinci bir E-Devlet şifresi için 4 TL gibi bir ücret ödemelisiniz.
E-Devlet sistemine giriş nasıl yapılıyor?
E-Devlet sistemine giriş yapabilmeniz için PTT den aldığınız E-Devlet şifresine ihtiyacınız vardır. Yazımızın önceki kısmında nasıl E-Devlet şifresi alabileceğinizi anlatmıştık. E-Devlet girişi için diğer bir yöntem ise mobil imzadır. Mobil imza E-Devlet girişinde kullanılabilmekte ve bu hizmet ülkemizde hizmet vermekte olan GSM oparatörleri tarafından sağlanmaktadırlar. Avea, Vodafone, Turkcell aylık belirli bir ücret karşılığında mobil imza hizmeti sunmaktadır. E-Devlet sistemine girişin diğer bir yolu ise elektronik imzadır. Elektronik imza hizmeti pek çok özel şirket tarafından sunulmaktadır. Bu şirketler sayesinde alınan e-imza sayesinde E-Devlete giriş yapabilmektedirler.
E-DEVLET SSK HİZMET DÖKÜMÜ
E-Devlet sistemi ile birçok kamu ve kuruluşla ilgili olan tüm işlemlerimizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz. Hala vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili birçok işlem için SGK Müdürlüklerine gitmekte, sıra beklemekte ve zaman kaybetmektedirler. Bunun yerine internet ortamında E-Devlet sisteminden faydalanarak işlemlerini kolayca halledebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun SSK koluna bağlı olan vatandaşlarımız, E-Devlet SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirler. Şimdi sizlere E-Devlet SSK hizmet dökümü işlemini nasıl yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.
e-devlet şifresi size özeldir, kimse bilmemelidir.
Yeni Tüketici Kanunu'na rağmen müşterilerden farklı isimlerden para kesmeye devam eden bazı bankalar, usulsüz bir şekilde e-devlet şifresi de istemeye başladı. Kredi talebinin kefilsiz ve hızlı bir şekilde karşılanması gerekçesiyle "e-devlet" şifresini talep eden bankalar, buradan müşterinin özel bilgilerine ulaşabiliyor. Hatta aile bireylerinin kimlik bilgilerine de ulaşarak hesap açıp, kart çıkarıyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzmanları, bu uygulamanın usulsüz olduğunu belirterek, "e-devlet kişiye özeldir. Hiçbir banka bunu isteyemez, bize mutlaka bildirin" uyarısında bulundu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile BDDK'ya gelen şikâyetlerde çağrı merkezi bilgilendirmesi, kredi kartı kampanyaları, komisyon, kredi masrafları, hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidatı gibi konular başı çekiyor.
İnternet Kafe'lerden giriş yapmayın, yaptıysanız hemen değiştirin.
Gümrük Bakanlığı yetkilileri, şikâyetleri dikkate alarak işlem yaptıklarını belirtirken, e-devlet şifresi talebinin de hiçbir yasal dayanağı olmadığına dikkat çekti. Uzmanlar ise, bankalara e-devlet şifresi verenlerin acilen şifrelerini değiştirmeleri uyarısında bulunarak, "Sadece bankalar değil internet cafelerde de giriş yapıldıysa şifre mutlaka değiştirilmeli" dedi.