Dershane sahiplerine arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul için yatırım yapmaları sağlanacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın SBS'nin yerine alternatif bir liseye geçiş sistemini açıklaması ve dershanelerin kapatılacağını ifade etmesinin ardından MEB'in bu konudaki yol haritası da netleşmeye başladı. Buna göre sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek ve ilk etapta bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun 250'den fazla dershane özel okula dönüştürülecek. Geriye kalan dershanelerin sahiplerine, arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul için yatırım yapmaları sağlanacak. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesindeki uygulanan standartlar ise yumuşatılacak. Bu sayede eski bakan Ömer Dinçer döneminde yapılan araştırmada özel okula dönüşebilecek konumdaki yüzde 6 civarındaki dershanelerin sayısı da artırılacak. Çocuğunu hem devlet okuluna hem de dershaneye gönderen velilerin, çocuklarını bu özel okullara göndermeleri yönünde teşvik edici tedbirler alınacak. Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek ve şu an bile tam kapasite çalışmayan özel okullar öğrencisiz bırakılmayacak. Bir öğrencinin bir yıllık eğitim masrafı hesaplanarak özel okullara destek primleri de verecek ve bunun sonucunda on binlerce dersliği öğrencilerle buluşturarak hem devlet okullarındaki yığılmalar bitirilecek hem de devlet yatırım yapmaktan kurtulacak. Tüm bu çalışmaların ardından dershanelerin en az yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesi sağlanacak. Geriye kalan dershanelerin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi alanlarda sınava gireceklere hizmet vermesi sağlanacak
YAZILIYI BAKANLIK YAPACAK
Varlıklarını sınavlara borçlu olan dershanelerin ortadan kaldırılması için öncellikli olarak yapılan sınavların yapısında değişikliğe gidilecek. İlk etapta liseye geçişte yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine yıl içindeki yazılı sınavların etkili olması sağlanacak. Talebin yoğun olduğu ve kendini kanıtlamış liselere geçiş içinse tek bir sınav yapılacak ve bu sınava girecek olan öğrenci sayısı 80 bini geçmeyecek. Böylelikle öğrencilerin bir adım daha öne geçmek gibi bir dert kalmayacak ve dershanelere ihtiyaç kalmayacak.
ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI ARTIRILACAK
Liselerden üniversiteye geçişte öncelikli olarak üniversitelerin kontenjan kapasitesi artırılacak. Her ne kadar şu anda açık öğretim dâhil üniversite kontenjanları liselerden mezun olan öğrenci sayısına ulaşmış olsa bile geçmişten gelen bir birikim bulunması ve eğitim alanı veya üniversitesi tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen öğrencilerin de taleplerini karşılayacak kadar kontenjan oluşturulacak. Öte yandan bu yıl itibariyle tüm liseler Anadolu lisesine dönüştürülürken, böylelikle okullar arasındaki kalite farklılıklarını kaldırılmış olacak. Ayrıca yeni uygulamalarla da üniversitelerdeki gelişmeler sonucunda birkaç yıl içerisinde liselerden üniversitelere geçiş sisteminde değişiklikler yapılması sağlanacak.
PERSONEL DERSANE YERİNE ÖZEL OKULA GİDECEK
Diğer taraftan dershaneler bugünkü oldukları konumdan daha kurumsal bir hale gelecek. MEB tarafından denetime tabi olacak yeni açılacak özel okulların stajyer öğretmenlerin çok düşük ücretlerle, hatta stajyerliğinin kaldırılması karşılığında çalıştırılarak sömürülmesinin önüne geçilmiş olacak. Dershanelerde görev yapan öğretmenler, yardımcı hizmetler alanında çalışan personel ve temizlik hizmetinde çalışan personelin açılacak olan özel okullarda istihdam edilmeleri sağlanacak. Bu sayede dershanelerin kapanmasıyla işsiz kalma korku yaşayan personelin bu kaygısının önüne geçilecek.
ÖZEL DERS PATLAYACAK
Dershanelerin kapatılmasıyla birlikte bireysel farklılıkları bulunan öğrencilerin özel ders almalarında bir patlama yaşanması bekleniyor. Özellikle matematik, geometri ve fizik gibi sayısal derslerde büyük problem yaşayan öğrencilerin dershanenin alternatifi olarak özel derse yöneleceği tahmin ediliyor.
SBS SAYISI AZALIRKEN DERSHANELER DE KAPANDI
İlköğretim 6, 7 ve 8'inci sınıflar için ayrıca yapılan SBS sınavlarının aşamalı olarak sadece 8. sınıflara uygulanmaya başlanmasıyla birlikte dershane sayılarında da ciddi bir azalma görüldü. Böylelikle dershanelerin varlığının sınavların varlığı ile paralellik gösterdiği bir kez daha kanıtlanmış oldu.
Türkiye genelindeki ilkbahar dönemiyle dershane sayısı…….. 3 bin 830
2012 yılından bu yana kapanan dershane sayısı……………… 417
2012 yılından bu yana açılan dershane sayısı …………………310
Dershanelerde görev yapan eğitim personeli sayısı……………64 bin 142
2 MİLYAR CİRO
1 milyon 234 bin 738 öğrenci dershanelerde eğitim alırken, bu öğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu olarak ücretsiz yararlanıyor. Dershane ücretleri ise, adeta ocak söndürüyor. Dershane ücretleri 6, 7 ve 8'inci sınıflar için bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Lise 9, 10 ve 11. sınıflarda 2 bin TL ile 6 bin TL'ye, üniversite sınavlarına hazırlık sınıflarında 3 bin TL ile 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Dershanelerin tahmini cirosu, 1.5-2 milyar dolara olarak tahmin ediliyor.