Terör olaylarıyla oluşturulmaya çalışılan negatif algıya rağmen yabancı yatırımcı Türkiye'den vazgeçmiyor.
Yabancı yatırımcı teröre inat Türkiye’den vazgeçmedi. Fransız ilaç şirketi Servier, Türkiye’de yeni bir ilaç üretimi yatırımına hazırlanırken İranlı iki banka BDDK’ya başvurdu
Uluslararası piyasalarda yaratılmaya çalışılan negatif algıya itibar etmeyen yabancı şirketler Türkiye'ye yatırım yapmaya devam ediyor. Son yatırım haberleri de Fransa ve İran'dan geldi. Fransız ilaç firması Servier, Abdi İbrahim ve İlko İlaç ile birlikte üretime hazırlanırken İran'dan iki banka da Türkiye'de faaliyet göstermek için BDDK'ya lisans başvurusunda bulundu.
Servier İlaç ve Araştırma'nın Genel Müdürü Philippe Mea, yabancı bir yayına verdiği röportajda Türkiye'de özellikle kardiyoloji, diabet ve onkoloji alanlarında büyümek istediğini belirtiyor.
Kardiyoloji hastaları için birden fazla hastalığın tedavisinde kullanılan etken maddeleri tek bir hapta birleştiren ilacın yanı sıra, tip 2 diyabet hastaları için deri altına yerleştirilen ve yılda bir ya da iki kez verilen insülin çubuğu ile ilgili de çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Mea, Türkiye'de bu iki ürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Mea, "Servier onkolojide Ar-Ge için yeni alan yatırımları yapıyor. Dünya çapında da bu alandaki önemli ortaklıklar yapıyoruz" bilgisini veriyor.
Yerlilerle İşbirliği
Sektörden aldığımız bilgiye göre firma single-pill özelliğine sahip kalp ilacının üretimi için Türkiye'de Abdi İbrahim ve İlko ile el sıkıştı. Anlaşma kapsamında iki Türk ilaç üreticisinin Ar-Ge merkezleri de kullanılacak.
Firma orta vadede onkoloji alanında bir Ar-Ge merkezi kurmayı da planlıyor.
2. şirket yolda
Bu arada Rheinmetall CEO'su Armin Papperger de, Türkiye'de tekerlekli araçlar için ikinci bir ortak girişim şirketi kurmaya hazırlandıklarını söyledi.
İranlı iki banka geliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise iki İranlı bankanın lisans başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Akben, "İran'dan 2 banka ciddi manada Türkiye'de sıfırdan lisans alarak banka kurmak istiyor. Onlar Türkiye'yi Avrupa'ya ve dünyaya açılmada önemli görüyor. Bugüne kadar bu konular Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve İran-Türkiye ilişkileri nedeniyle beklemedeydi. Önümüzdeki dönemde İran'ın ciddi manada bu alana gireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Yılbaşında İran'ın ikinci büyük bankası Bank Pasargard'ın Yönetim Kurulu Üyesi Mostafa Beheshtriooy Türkiye'de şube açacaklarını ya da satın alma yapacaklarını söylemişti.