17 Aralık sürecinde mevduat çıkışı nedeniyle sıkıntı yaşayan Bank Asya'nın, Katar'ın en büyük bankalarından Qatar Islamic Bank ile ortaklık süreci, BDDK'ya takıldı.
Geçtiğimiz ay, Katarlı grupla stratejik ortaklık görüşmelerine başlandığını açıklayan Bank Asya, BDDK'ya başvuru, ön izin, izin vb. yasal izin süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte ortaklık sürecinin kısa süre içerisinde neticeleneceğini belirtmişti. Ancak daha sürecin başında BDDK'nın konuyla ilgili tutumu, ortaklığın hayata geçmesi sürecini uzatmaya başladı. Taraflar hala BDDK'yı beklerken, BDDK ise konuyu henüz gündemine almadı. Tarafların başvurularına hâlâ herhangi bir yanıt vermeyen BDDK, 3 Nisan Perşembe günü yaptığı en son Kurul toplantısında da konuyu gündemine almadı. Böylece taraflara bu hafta da herhangi bir yanıt vermedi. Konunun neden Kurul gündemine alınmadığı ise belli değil.
Borsa tedirgin
Katar'ın en büyük bankalarından Qatar Islamic Bank ile ortaklık girişimi Bank Asya'dan yapılan açıklamayla kamuoyuna duyurulmuştu. Açıklamada “Bu görüşmeler, QIB'nin Bank Asya'da stratejik ortak olması amacıyla yapılıyor. Ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile birlikte kısa süre içerisinde neticelendirilmesi planlanmaktadır” denilmişti.
17 Aralık sürecinde, Hükümete yakın kurumların Bank Asya'daki mevduatlarını çekmeleri nedeniyle bankanın zor duruma düştüğü ve el konulacağı söylentileriyle gündeme gelen Bank Asya'nın ortaklık görüşmelerini duyurması, ekonomi çevrelerinde ‘Bank Asya'ya Katarlı kurtarıcı' geldi şeklinde yorumlanmıştı. Söz konusu gelişme Borsa'da da Bank Asya hisselerinin uçuşa geçmesine neden olmuştu. Ancak sürecin uzaması ile birlikte Borsa tarafında da endişeli bir bekleyiş başladı.
Katar'daki payı %35
1982'de Katar'ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyetine başlayan QIB Katar'da İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe yüzde 9'luk paya sahip. QIB, Katar'ın yanı sıra Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya'da da bankacılık faaliyeti gösteriyor. QIB'nin 2013 sonu itibarıyla 3.8 milyar dolar özkaynağı, 21 milyar dolar aktif büyüklüğü var.
Kontrolü de istediler
Hisselerinin yüzde 53.5'i halka açık olan Bank Asya, kalan hissenin, hakimiyet kendisinde kalacak şekilde “+1 hisse çokluğu” şeklindeki paylaşımı konusunda Qatar Islamic Bank'la ortaklık yoluna çıktı. Zaman içinde pazarlıklar, bankanın halka açık olmayan kısmında, hakim ortak olan yüzde 29.5'lik kısmının tamamının Katarlı ortağa devredilmesine geldi. Bank Asya'nın halen hisse ve ortaklık yapısını yüzde 4.89'la Ortadoğu Tekstil, yüzde 3.85'ini Forum İnşaat Dekorasyon Turizm, yüzde 3.33'ünü Osman Can Pehlivan, yüzde 2.7'sini Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları, yüzde 2.26'sını BJ Tekstil ve yüzde 29.5'ini Diğer Ortaklar adı altında hakim hissedar oluşturuyor. Bankanın yüzde 53.47'si ise halka Açık. Qatar Islamic Bank'ın Bank Asya'nın hakim ortağı olmasına dönük bu uzlaşma sonuçlanırsa, sadece ortaklık değil bankanın hakim ortağı ve yönetimi de el değiştirmiş olacak.