Gurbetçi, Türkiye'ye para yollayan değil, alan duruma düştü

Eskiden Gurbetçilerin Türkiye’ye para yollama geleneği vardı.. Şimdi tersine döndü.. Avrupaki kriz nedeniyle, sadece 2014'de Türkiye’deki akrabalardan Almanya’ya 1.5 milyar dolar gitti.

gurbetci parasiz kaldi turkiye imdada yetisti

2014’te Almanya’dan Türkiye’ye 500 milyon dolar geldiğini, Türkiye’den Almanya’ya 1.5 milyar dolar gittiğini söyleyen UPT CEO’su Ulu, “Türkler yakınlarına yardım etti” dedi

Gurbetçi Türk işçilerin, Almanya’da çalışıp memlekete para yolladığı efsanesi Avrupa’daki krizle sona erdi.

 

Son 4-5 yıldır süren krizle birlikte Türkiye’deki akrabalarına, arkadaşlarına para yollayan gurbetçiler yerini Almanya’daki yakınlarına para yollayan Türklere bıraktı.

 

2010’da kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli para transferi şirketi olan UPT’nin (Uluslararası Para Transferi) CEO’su Erol Ulu, Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinin 2014’te 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtirken, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan para transferinin ise 500 milyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi.

 

Para transferi verilerinin ülkelerin göç haritasıyla paralel seyrettiğini anlatan Ulu, Türkiye’den göçün yüzde 81’inin Avrupa’ya olduğunu hatırlatıp para transferinin de benzer olduğunu kaydetti.

 

ErolUlu, “Bu akışın dengesini son 4-5 yıldır Avrupa’da yaşanan kriz değiştirdi.

Almanya’dan buraya gelen paradan çok buradan Almanya’ya para gitmeye başladı. Krizden önce denge tam tersiydi.

 

Buradaki insanlar Almanya’da krizden etkilenen eşine dostuna para yolladı” diye konuştu. Euro Bölgesi’nde işsizlik nisan ayı itibarıyla yüzde 11.5, genç işsizliği ise yüzde 22.8’e çıktı.

12 MİLYAR DOLARLIK TRANSFER VAR

Türkiye’de para transferi büyüklüğünün 10-12 milyar dolar olduğunu dile getiren Ulu, bunun 2 katı kadar da kayıt dışı para transferi yapıldığını ifade etti.

 

Ulu, bu durumu “Şirket olarak 5 yılda 1 milyon işleme ulaştık.

 

Bu çok iyi bir rakam. Müşteriler daha önce eşiyle dostuyla, otobüs firmalarının şoförleriyle para gönderiyordu. İnsanlar bunu mecburiyetten yapıyordu, halen de yapıyor” sözleriyle anlattı.

2 YABANCI ŞİRKET TÜRKIYE’YE GIRME HAZIRLIĞINDA

Erol Ulu, Türkiye’de para transferi pazarının çok hızlı büyüdüğünü anlatarak, 27 Haziran’dan itibaren BDDK’dan lisans alan para transfer kuruluşlarının artacağı öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti:

 

“Bankalar münhasırlık anlaşması yapamayacak. Para transfer şirketlerinin önü açılacak. Türkiye her haliyle potansiyeli büyük bir ülke. Şimdiden biri dünyanın üçüncü büyüğü Ria olmak üzere 2 yabancı şirketin Türkiye’ye giriş hazırlığı yaptığını biliyoruz.”

AVRUPA’YA MONEYTRANS İLE ULAŞACAK

UPT ile Avrupa’nın en büyük para transferi şirketi MoneyTrans arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Yeni ortaklık, dün gerçekleşen Uluslararası Para Transferi Konferansı’nda imzalandı.

 

Anlaşmayı değerlendiren Ulu, “MoneyTrans’ın özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yaygın olması tercih nedeni” diye konuştu.

KAPIKULE sınır kapısı CANLI KAMERA Yayını