Bu rakamla Türkiye yardım artış oranları açısından OECD üyeleri arasında Japonya'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye AB üyesi ülkeler arasında kalkınma yardımı artışında birinci oldu.
En yüksek yardımı 31.545 milyar dolarla ABD yaparken ABD'yi, İngiltere, Almanya ve Japonya takip etti. Gayri Safi Millî Hasıla ile karşılaştırıldığında Türkiye ise % 0,42 olan DAC ortalamasının üzerine çıkarak anılan hedefe biraz daha yaklaştı.
TİKA'nın son verilerine göre kalkınma yardımlarının yüzde 46.6'sı Ortadoğu'ya, yüzde 31'i Afrika'ya, yüzde 18'i güney ve orta Asya'ya ve yüzde 3'ü Balkanlar ile Doğu Avrupa ülkelerine yapıldı. Türkiye'nin resmi kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler sırasıyla Suriye, Mısır, Afganistan, Kırgızistan, Somali, Sudan, Tunus, Filistin, Kazakistan ve Bosna Hersek oldu.
İşler" Artık veren el"
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'nin 2002 yılında sadece 86 milyon dolar yardımda bulunduğunu hatırlatırken "Bugün gelinen noktada Türkiye 3.2 milyar dolar yardım yapan bir ülke oldu.Türkiye, kalkınma yardımları açısından Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Dünyada ise Japonya'nın ardından ikincisidir. TİKA aracılığıyla yapılan kalkınma yardımları herhangi bir emperyalist düşünce ile yapılmıyor. Biz nerede bir mazlum varsa, nerede bir gariban varsa ona yardım elini uzatma gayreti içindeyiz" dedi.
İşler" Ak Parti iktidarı ve Başbakınımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye artık alan değil veren el haline geldi. Türkiye yakalanan siyasi ve ekonomik istikrar sebebiyle dünyanın neresinde olursa olsun yardıma muhtaç insanlara el uzatıyor. 2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nin Türkiye'de yapılacak olmasını da hatırlatmak isterim. Türkiye artık alan değil veren eldir"