Birleşmiş Milletler eski genel sekreteri Kofi Annan, vergi kaçakçılığı, gizli madencilik anlaşmaları ve para transferlerinin Afrika'yı elindeki kaynakların faydalarından mahrum bıraktığını söyledi.
Annan'ın başkanlık yaptığı Afrika İlerleme Raporu Paneli'nin hazırladığı rapora göre, şirketlerin kazancını daha düşük vergi bölgelerine kaydırmaları Afrika'ya yılda 38 milyar dolara mal oluyor. Kofi Annan, BBC'ye yaptığı açıklamada “Afrika, bağışçılardan aldığı paranın iki katını bu yasal boşluklar nedeniyle kaybediyor. Bu, yoksulların elinden ekmeğini almakla aynı şey” dedi.
Afrika'da yatırım yapan Avrupalı şirketlerin gelirlerindeki astronomik rakamlara karşılık Afrikalı işçilerin kendi topraklarından çıkarılan madenlerde aylık 15 dolara çalıştırıldığı biliniyor.
Afrika ülkelerinde yönetim biçimlerinin ve sistemlerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Kofi Annan, dünyanın varlıklı ülkelerinin de şeffaflık ve vergilendirme konusunda yeni küresel kurallar hazırlaması gerektiğini savundu.
Panel'in son raporunda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2010-2012 yılları arasında yapılan beş anlaşma örnek olarak gösterildi. Bu örneklerde, madencilik ihalelerinin tamamının normal fiyatın altında kaldığı ve ‘şeffaf olmayan gizli pazarlıklarla' yapıldığı vurgulanıyor.
Raporda bu ihalelerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 1,3 milyar dolar gelir kaybettirdiği, bu miktarın ülkenin sağlık ve eğitim bütçesinin iki katına denk geldiği belirtiliyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Madencilik Bakanı Martin Kabwelulu ise raporun bulgularını reddediyor. Kabwelulu ülkesinin hiçbir şey kaybetmediğini, ihalelerin tam bir şeffaflık içinde yapıldığını savunuyor.