Takvime göre KPSS tercihlerinin 17-26 Kasım tarihleri arasında yapılacağı ÖSYM tarafından açıklandı. .
ÖSYM, 2014 yılı için KPSS tercih takvimini açıkladı. Açıklanan tercih kılavuzuna göre KPSS tercihleri 17-26 Kasım tarihleri arasında alınacak ve puanlara göre yerleştirmeler yapılacak.
KPSS puanları iki yıl süre ile geçerli olacak ve ileri tarihlerde alınacak 4 merkezi yerleştirme başvurusunda da bu puanlar üzerinden yapılacak.
KPSS tercihlerinde neler önemli?
ÖSYM tarafından alınacak KPSS tercihlerinde sadece KPSS puanı değil, genel ve branş sıralamaları da önemli olacak. Kasım ayında alınacak tercihler ile kadrolu ve 399 KİT sözleşmeli personel yerleştirmeleri yapılacak. Adayların KPSS tercihi yaparken 30 tercih hakkı bulunacak.
Tercihlerde 4001 kodu ile tercih yapacak olan adaylar KPSS genel sıralamalarını kullanarak tercih yapacak.
Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır.
Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.
ÖSYM ve DPB resmi sitelerinde de yer aldığı üzere ilk merkezi alım 17-26 Kasım 2014 tarihleri arasında olacak. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar.
Tercih sürecinde sizlere daha detaylı ve hayat kurtarıcı bilgiler vermeye devam edeceğiz.
2014 Bütçe Kanunu ile bu yıl çok az memur kadrosu ayrıldığını belirtmiştik. Bunun yansıması Haziran alımlarında açıkça görülmüş oldu. Bunun yanında engelli memur alımının artırılması, terör mağdurlarının sınavsız kadrolu memurluğa alınması, 4/B'lilerin önceki yıl kadroya geçirilmesi gibi durumlar da kurumların kadro taleplerinin düşmesinde etkili oldu. Sonuç olarak Kasım'daki merkezi yerleştirmedeki kontenjan sayısının 5-6 bini geçmeyeceğini tahmin etmek hiç de zor gözükmüyor.
Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.
Adaylar için merkezi alımların favori olmasının iki sebebi var. birisi bu alımlarda torpil işlememesidir. İkincisi ise bu alımlarda sadece kadrolu memurluğa alım yapıldığının düşünülmesidir. Ancak merkezi yerleştirmelerde iki çeşit kontenjan vardır. bunlar kadrolu memurluk ve 300 KİT sözleşmeli personel pozisyonlarıdır.
Öncelikle kurumlar hangi unvanlarda ve kaç tane personel alacaklarını DPB'ye bildirirler. DPB bunların şartlara uygunluğunu inceler ve yerine göre ufak tefek değişiklikler de yapabilmektedir.
Bu kontenjanlar birleştirilip tek liste haline getirildikten sonra ÖSYM'ye gönderilir. ÖSYM bunları yayımlayarak adaylardan tercih alır.
Bu seçenek kodu, kısım ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunlarının seçenek yapabileceği kadroları gösterir. Her sahadan seçenek yapıldığı için genel olarak yüksek puanla kapatır.