Uluslararası Teorik Fizik Merkezi (ICTP) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) ortaklaşa düzenlediği “Fen ve Mühendislik Bilimlerinde Uluslararası İşbirliklerinin Rolü” konulu çalıştay İYTE ev sahipliğinde yapıldı.
Gelişmekte olan ülkelerdeki bilimsel faaliyetleri desteklemek, yetenekli araştırmacı ve öğrencileri dünyanın her yerinden yetkin bilim insanlarıyla buluşturma amacıyla kurulan ICTP, güncel konularda çalıştaylar düzenleyerek bilime katkı sağlamayı hedefliyor.
Bu bağlamda, Breziya’dan sonra ve Orta Doğu ve Kafkaslara hitap edecek ikinci şubesini ICTP-Eurosian Center For Advanced Research (ECAR), İYTE kampüsünde açma hazırlıklarında bulunan, ICTP, İYTE ile ortak bir çalıştay düzenledi. Yaşam standartların iyileşmesi ve insan hayatının gelişiminde temel bilimlerin önemi ve daha verimli çalışmaların yapılabilmesi için çeşitli önerilerin değerlendirildiği çalıştaya, yurt içi ve yurt dışından farklı üniversitelerden akademisyenler ilgi gösterdi.
Rektör Güden: Temel Bilimleri Çocuk Yaşta Sevdirmeliyiz"
Üst düzey bilim insanlarının sunumlarıyla katkı sağladığı çalıştay, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden’in konuşmasıyla başladı. Gençlerin temel bilimlere olan ilgisinin azaldığını, tıp ve sosyal bilimlerin ağırlık kazandığını belirten Güden, “gençleri çocuk yaşta temel bilimlerle tanıştırmamız ve onlara, bunu sevdirmemiz gerekiyor” dedi. ICTP Başkanı Fernando Quevedo ise çalıştayın düzenlenmesinde gösterdiği çaba için İYTE’ye teşekkür ederek başladığı konuşmasında, ICTP’nin projelerini aktardı.
ICTP’nin gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını gözeterek yüksek nitelikte bilimin üretildiği ve paylaşıldığı bir kurum olduğunu vurgulayan Quevedo, İYTE kampüsünde açmayı planladıkları şubenin hedeflerini aktardı. Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Nuri Duman’ın “Araştırma Merkezlerinin Etkin Kullanımı ve İşleyişi Hakkında Kanun” taslağını görsel olarak hazırlanmış sunumla aktardığı çalıştaya, ayrıca Washington University Prof. Mehmet Sarıkaya, ICTP Direktör Yardımcısı Prof. Seifallah Randjbar-Daemı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız, ITAP Direktörü Prof. Tuğrul Hakioğlu, ODTÜ Prof. Namık Kemal Pak, İYTE Prof. Tuğrul Senger konuşmacı olarak katıldı.
Bilimsiz uygarlık olur mu, beyin göçü nasıl engellenebilir, uluslararası bilimsel kurumların önemi gibi sorulara alternatif cevapların arandığı çalıştay, mevcut durum ve beklentilerin değerlendirildiği forum ile sona erdi.