Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, lise son sınıf öğrencilerine verilecek haklara ilişkin "Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapacağız" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Başkent Öğetmenevi'nde eğitim muhabirlerine iftar verdi. İftarın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, bir gazetecinin, özel okullardan devlet okullarına geçişte net sayı sorması üzerine Avcı, geçişlere ilişkin sürecin velilerden gelen talep üzerine uzatıldığını ifade ederek, bugün itibariyle özel okullardan devlet okullarına 2 bin 200 öğrencinin geçiş yaptığını bildirdi.
Mahkemelerde kararların 6 ay sonra verildiğine değinen Avcı, bu süreçte çocukların okula yerleştiğini kaydederek, Meclis'te görüşülen kanun tasarının içerisinde ÖSYM ve MEB'e ilişkin itirazların belli sürede sonlandırılmasına ilişkin bir maddenin yer aldığına anlattı.
Görüşmelerin sonucu bu sürenin 10 güne çıkarıldığını bildiren Avcı, öğrenci ve velilerin itirazları olması halinde 10 gün içerisinde müracaat edebileceği bilgisini verdi.
Yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyeceklerini dile getiren Avcı, mahkemelerin konuyu esastan görüşüp karar vermesini istediklerini söyleyerek, "Tüm süreler kullanılırsa 47 gün içerisinde itirazlar sonuçlanacak" dedi.
El yazısı konusunda öğrencilerin zorluk çektiğine dair soruya ise Avcı, "Bu MEB'in yaptığı en güzel işlerden bir tanesi. El yazısı milli bir yazı karakteri oluşmasının önünü açıyor. Bunun devamının getirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Merkezi sınavların gelecek yıl 6 ve 7. sınıflara da uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna Avcı, "Bu sene 8. sınıflarda devam edilecek, daha küçük sınıflara henüz geçilmeyecek" diye konuştu.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda bakanlıkların yaptığı toplantının çok verimli olduğuna değinen Bakan Avcı, amaçlarının bakanlıkların bu çalışmalarını uyumlu hale getirmek olduğunu ifade etti.
Her bakanlığın bu konuyla ilgili bir müsteşar yardımcısı görevlendirdiğini bildiren Avcı, okul ve çevre güvenliği konusunda gelecek yıl için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
16 bin okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunun hatırlatılarak, ne kadar müdürün öğretmenliğe döneceğinin sorusuna Avcı, bu sayının yanlış olduğunu, 4 yılını dolduran müdürlerin tamamının 16 bin kişi olduğu bilgisini verdi.
Bu müdürlerin yüzde 60-70'inin tekrar görevlerine devam edeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Avcı, bunun demokratikleşme yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu kaydetti. Bu kültürün ilk defa okullara girdiğini, bunun önemli sonuçlar vereceğini düşündüğünü anlatan Avcı, "20 yıl görev yapmış bir adam bu kriterleri sağlayamadıysa hakikaten o artık müdürlük yapmasın" dedi.
Avcı, ayrıca öğretmenlik görevinin sanki bir cezai müeyyide gibi sunulmasının yanlış olduğuna vurgu yaptı.
Ağustosta yapılacak öğretmen atamalarıyla ilgili soruya Avcı, okullar açılmadan atamaları yapmak istediklerini ve okulların açılacağı 15 Eylül itibariyle herkesin yerini bulacağını ifade etti.
Yardımcı ders kitaplarının denetlenmesinin planlanıp planlanmadığı sorusuna Avcı, buna ilişkin bir düzenleme yapılmasının planlandığı bilgisini verdi.
Dershanelerin dönüşümü sürecinde başvuruların ne aşamada olduğu sorusuna ise Avcı, dönüşüm müracaatların 2 Haziran'da başladığını, bugün itibariyle 225 kurumun başvuruda bulunduğunu kaydetti.
Öğrencilerin bu sene dershaneye gideceğini söyleyen Avcı, 1 Eylül 2015'ten itibaren ihtiyacın azalacağını, merkezden yapılan sınavla okulun tekrar öne çıkmaya başladığını anlattı.
Lise son sınıfta tek dersten kalan öğrencilere dair bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine Bakan Avcı, "Her sene yapıyoruz, bu sene de yaparız. Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapacağız" karşılığını verdi.
Çantaların hafifletilmesiyle ilgili soruya Avcı, bu konuda çalışma yapmaya korktuklarını belirterek, bu konuda başlattıkları çalışma kapsamında TÜBİTAK'a bir kitap sipariş ettiklerini, kitabın çok kalın geldiğini anlattı.
Müfredatı sadeleştirmeyi çalıştıklarını bildiren Avcı, gerçekten öğretebileceklerine kitaplarda yer verileceğine ifade etti.
Kitapları birinci ve ikinci sömestr olarak ayıracakları bilgisini de veren Avcı, bunun 2015-2016 eğitim öğretim yılına hazırlanması için çalışacaklarını aktardı.
Okulların imam hatibe dönüştürüldüğü algısının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Avcı, "Bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu var. Toplam öğrenci sayımız ortaokul artı lise 713 bin 884. Anadolu öğretmen liselerini biliyorsunuz kapattık. Bunları ya Anadolu lisesi, ya fen lisesi, ya sosyal bilimler ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi yapıyoruz. Şimdi bunlarla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığı için sanki kapatılan tüm Anadolu öğretmen liseleri imam hatip lisesi oluyormuş gibi bir algı oluştu. Türkiye genelinde 298 Anadolu Öğretmen Lisesi vardı. Bunlardan 5'i Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürüldü. Kız imam hatiplere büyük talep var. Toplam 107 kız Anadolu imam hatip lisemiz var. Bunların 22 tanesi bu sene açıldı" şeklinde konuştu.
Bugün Meclis'te de Ankara'da kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmadığının söylendiğini ve bu konuda talep iletildiğini anlatan Avcı, "Ankara'da ciddi bir kız imam hatip lisesi talebi var" dedi.
Bin 355 imam hatip ortaokulunun henüz mezun vermediğini de ifade eden Avcı, 2 sene sonra bu okullar mezun verdiğinde talebin daha çok artacağına dikkati çekti.