KPSS şorusturmasında şüpheli sıfatı ile ifade veren ÖSYM eski başkanı Ali Demir adli kontrol istemi ile mahkemeye sevk edildi.
2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiği iddiaları ile ilgili olarak şüpheli sıfatı ile ifade veren ÖSYM eski başkanı Ali Demir adli kontrol istemi ile mahkemeye sevk edildi.
"GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI"
ÖSYM eski Başkanı Demir, soruşturmayı 4 yıl yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın, 'sınav kitapçıklarının imhası yönündeki talimatını, kanuna aykırı olmasına karşın uygulayarak, delilleri yok ettiği ve böylece görevini kötüye kullandığı' iddialarıyla ilgili ifade verdi.
Ankara Adliyesi'ne gelen Demir'in ifadesini, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman aldı.
MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ
Demir, sabah saatlerinde geldiği adliyede soruşturma savcısı Yücel Erkman'a şüpheli sıfatı ile yaklaşık 3 saat ifade verdi. Demir ifadesinin ardından adli kontrol istemi ile mahkemeye sevk edildi.
"YARGIYA SAYGIMIZ VAR" DEMİŞTİ
Demir, ifadeye çağrıldıktan sonra yaptığı açıklamada, görev süresi boyunca soruşturmaya konu olan sınav evrakının imha edilmemesi talimatını verdiğini söylemişti. "Yargıya saygımız var. Bildiğimiz ne varsa anlatacağım. Gerçeğin açığa çıkması, hakkın ve adaletin tesis edilmesi için elimden geleni yaptım, yapmaya da devam edeceğim" demişti.
YARIMAĞAN SERBEST BIRAKILMIŞTI
Söz konusu sınavın yapıldığı sırada ÖSYM Başkanlığı görevini yürüten Ünal Yarımağan da şüpheli sıfatıyla ifade vermişti. Tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Yarımağan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI
2010 KPSS kopya soruşturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen ve 280 bin kişinin girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 350 kişinin tüm soruları doğru cevapladığının ortaya çıkmasıyla başladı.
O dönem soruşturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. Soruşturmada ilk gözaltına alınan Isparta'da çobanlık yapan öğretmen adayı Baki Saçı oldu.
Saçı verdiği ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat Koşucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiğini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan Koşucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Soruşturmayı derinleştiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriş çıkışları olduğunu tespit eden savcılık, soruşturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak şekilde genişletti.