'Masa altından ceset topluyoruz'

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem esnasında bilinen bazı önlemlerin yanlış olabileceğini belirterek, “Eğitim yapıyoruz ama buna çözüm bulamıyoruz. Masa altına girin diyorlar masa altında ceset topluyorlar” dedi.

'Masa altından ceset topluyoruz'

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, TGRT Haber’de Bursa’daki deprem gerçeği ile ilgili açıklamada bulundu. Bursa’da bir deprem tehlikesinin olduğunu söyleyen Oğuz Gündoğdu, Gemlik fayında 900 yıldır deprem olmadığını, bu yüzden muhtemel bir depremde enerji patlamasının fazla olabileceğini kaydetti. "Doğa kendi enerjilerini açığa çıkartıyor" diyen Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: " Bu gerilimi de boşalttığı anda deprem oluyor. Ama deprem o fayda olmasaydı güzelim İznik gölü olmayacaktı. Bu yerlerden korku ile bakıyorlar. Doğanın kendisini yenilemesi şart. Bursa ovasının altında bir fay var. Daha tespit edilmedi. 1855 yılındaki deprem haricinde bu fay hatlarından bahsedebiliriz. Bunları 4 senedir söylüyoruz. Yeni haritanın faylarını oturttuğumuz zaman doğudan gelen bir hat ovayı tamamen kesiyor. Kaç büyüklükte deprem olacak. Bunları tespit etmeliyiz. Böyle bir sessizlik var. Bursa çok güzel bir kent. Biraz tedbir almazsak, gerçek bir afete dönüşmesi an meselesi”
Spekülasyon olacak deprem tahminlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, “Yıkıcı deprem söz konusu olabilir. Depremin büyüklüğü ile ilgili elimizdeki veri olsa söyleyebiliriz. Başka jeolojik hareketlerin takip edilmesi lazım. Oradan ne kadar enerji biriktiğini görebiliriz. 140 yıl önceki depremi biliyoruz. Uzun süre bir sessiz kaldı. Canlanma olabilir. Tehlike alarmı veriyor” diye konuştu.

"EGE VE AKDENİZE TSUNAMİ UYARISI
Ege ve Akdeniz’deki fayların aktif olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Türkiye’deki tektonizmayı oluşturan ana güç Kuzey Anadolu fayının oluşturacağı dönme hareketidir. Bundan sonra kendi kurallarını çizen faylanmalar var. Son 100 yıl içinde en ciddi deprem hareketleri Girit’te kendini gösteriyor. Hızlanan bir hareket var. 3-4 aydır gözüme çarpmaya başladı. Yukarıya doğru hızını artıran deprem sayılarının artmasına yol açıyor. Ege bölgesi volkanik bir yapıya sahip. Ege’de risk arttı. Ege ve Akdeniz’de muhtemel bir deprem olması durumunda tsunami tehlikesi olabilir. Orada çevre ülkelerle birlikte çalışma yapmalıyız. Bu tehdidi daha önceden belirlemeliyiz. Bu hızla giderse, büyük bir deprem olacaktır. Bazıları kafadan hesap yapıyor. O yanlış, bunlar olmaması gereken şeyler” dedi.

"MASA ALTINDAN CESETLER TOPLUYORUZ"
Deprem eğitimleri sırasında bazı bilgilerin yanlış verildiğini anlatan Gündoğdu, “Sürekli eğitim yapıyoruz. Uygulama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Eğitim yapıyoruz ama buna çözüm bulamıyoruz. "Masa altına girin" diyorlar masa altında ceset topluyorlar. Çalışma yapmadan söylüyorlar. Bunların hepsinin bilimsel tarafları vardır. Hakikaten toplumda onlara güveniyor onları kabul ediyor. Bu çok büyük hatalar oluşturuyor” dedi.