Kürtçeyi okullarda seçmeli dersler arasında koyan MEB, bu yıl ilk kez bu ders için kadrolu öğretmen ataması yapacak.
Hükümetin çözüm sürecine katkı sağlaması için Kürtçe ve Lazca gibi Yaşayan Dil ve Lehçeleri okullarda seçmeli ders haline getirmesinin ardından bu yönde yeni bir adım daha geldi. Daha önce Kürtçe ve Lazca gibi derslerin okullarda okutulabilmesi için ücretli öğretmenlik formülünü devreye sokan Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk defa bu seçmeli dersler için kadrolu öğretmen ataması yapacak. Daha önce okullar açılmadan bu seçmeli dersleri kaç öğrencinin seçtiğini belirleyemeyen Bakanlık, bu nedenle illerdeki ihtiyaçları da tespit edemiyor ve bu dersler için kadrolu öğretmen ataması yapılamıyordu.
Bu derse giren kişilerin kadrolu öğretmen olması için çalışma başlatan Bakanlık, aradığı formülü buldu. Buna göre Bakanlık, Kürtçe ve Lazca gibi alanlarda yüksek lisans veya lisans eğitimi alan kişileri diğer öğretmen adaylarından farklı olarak okullar yerine il milli eğitim müdürlüklerine atayacak. Doğu illerinde bazı kişilerin derslerde öğrencilere 'PKK propagandası' yaptığını belirleyen Bakanlık, kadrolu öğretmen atamasıyla bunun da önüne geçmiş olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konu ile ilgili 3 gün önce karar alındığını belirterek, “Kırmançi ve Zazaca lehçelerinde norm kadro oluşturmak için çalışmalarımız tamamlandı. Bu yıl tezsiz yüksek lisans veya lisans eğitimi almış öğretmen adaylarından atama yapacağız” diye konuştu.
ATAMA BEKLEYENLERE UMUT
4+4+4 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sistemiyle birlikte Kürtçenin seçmeli ders olmasının ardından bazı üniversiteler Kürtçe öğretmen ihtiyacının giderilebilmesi için bölümler açmıştı. Bu üniversitelerin ilgili bölümlerinin tezsiz yüksek lisans programından mezun olan Kürtçe öğretmeni adayları atama beklemeye başlamıştı. Fakat MEB, bu dersler için atama yapamıyordu. Yeni formülle birlikte atama bekleyen birçok öğretmen adayına da atanma umudu doğmuş oldu.(Gökhan Kaya / TÜRKİYE GAZETESİ)