İş vaadeden meslekler meslek yüksekokullarında

Resmi işsizlik rakamlarının ’lardan aşağı düşmediği ülkemizde meslek edindiren yükseköğretim kurumlarının önemi giderek artıyor.

İş vaadeden meslekler meslek yüksekokullarında

Öğrenci adayları iş garantili programlara yöneliyor.

Lise sonrası mesleki eğitim uygulamalarıyla tanınan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, içinden geçtiğimiz ÖSYS tercih döneminde, asıl tercihin A veya B üniversitesi arasındaki tercih değil,  ‘bilim yapmak' ile doğrudan hayata, mesleğe, kariyere dönük eğitim görmek arasında yapılması gerektiğini savunan bir yükseköğretim kurumu! Önceki yıl %96, geçen yıl %97 ile son iki yıldır Türkiye'nin doluluk oranı en yüksek vakıf meslek yüksekokulu!

Kapadokya MYO Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Başkanı ve Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğretim Görevlisi S.Taylan Kapucu, “özellikle üniversite kontenjanlarının baş döndürücü bir hızla arttığı günümüzde gerçekçi kariyer planlamasının daha da önem kazandığını” belirterek geleceğin meslekleri ile ilgili şu tüyoları veriyor:

“Geleceğin mesleklerinin neler olabileceğini araştıran bir birim ve sadece bu konu üzerine çalışan bir uzman ekibimiz var.  Araştırmalarımız sonunda havacılık ve sağlık programlarının yanında çocuk gelişimcisi, aşçı, at antrenörü, restoratör ve çevirmenlere duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını tespit ettik.

Örneğin okul öncesinde okullaşma oranının 'larda seyrettiği ve gün geçtikçe bu oranın hızla yukarılara çıktığı ülkemizde, okul öncesi eğitimin sürdürülebilmesi için çocuk gelişimcilerine duyulan ihtiyaç katlanarak devam ediyor.

Aşçı yetiştiren okullar 0 doluluk oranlarıyla ve uygulama ağırlıklı müfredatlarıyla öne çıkıyor; mezunları hemen her yerde iş buluyorlar.

Yarış atlarının eğitimleri yasal zorunluluk nedeniyle ancak yüksekokul mezunu bir antrenör gözetiminde yapılabiliyor, yarışmalara da ancak antrenör eşliğinde çıkmalarına izin veriliyor. Binicilik faaliyetleri ilköğretim kurumlarında, turistik tesislerde ve kulüplerde yaygınlaşıyor. Atçılık ve Antrenörlüğü programlarından mezun olanlar sektörde antrenör ve eğitmen olarak rahatlıkla iş buluyor, sevdikleri işi yapıyorlar.

Ülkemizde ve özellikle bölgemizde sayısız tescilli yapı var. İrili ufaklı çok sayıda projede çalışacak yapısal restorasyon uzmanlarına ihtiyaç var.

Ulusal ve uluslar arası ticari, kültürel ilişkiler vesilesiyle artan iletişim ihtiyacı, çeviri sektörünü her gün daha da büyüttü. Özellikle e-ticaretin hızla gelişmesi, çevirmenlere olan ihtiyacı artırıyor.”

“İş hayatının nitelikli elemana, gençlerin ise istikrarlı bir işe ihtiyaçları olduğunu” söyleyen Kapucu, Kapadokya Meslek Yüksekokulunu bu iki dinamiği eğitimde birleştiren öncü bir yükseköğretim kurumu olarak tarif ediyor ve üniversite adaylarına tercih listelerinde bulundurmaları gereken önemli programlarının olduğunun ipuçlarını veriyor.

Tercihle ilgili danışmanlık desteği almak isteyen adaylar, Kapadokya MYO tarafından 08-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlenen ‘Tercih Günleri'nden yararlanabilecekler.