Bu yıl gerçekleştirilen YGS'nin ardından ortaya çıkan tabloda birleştirilmesi gündemde olan liselerin başarı durumunu ortaya koydu.
Yaklaşık 2 milyon öğrencinin eğitim hayatını doğrudan etkileyen ve geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen YGS'nin başarı tablosu çok çarpıcı rakamları ortaya koydu. 2013 YGS'de 8 binin üzrinde adayın da sıfır çekmiş olması ilginç istatistiklerden biri olarak ön plana çıktı. 2013 YGS'nin en başarılı ili Ankara olurken, Hakkari en başarısız il olarak dikkat çekti.
2013 YGS'nin ardaından son dönemde birleştirilmesi gündemde olan liselerin de başarı sıralaması belirlendi. Özellikle 2013 SBS adaylarının tercih yapmadan önce dikkat etmesi gereken bu sıralamada, Lise türleri arasında çok şaşırtıcı veriler de karşımıza çıktı
2013 YGS'nin ardından ortaya çıkan başarı sıralamasına göre;
Enbaşarılısı Fen Liseleri
Okul türlerine göre 2013 YGS puan ortalaması en yüksek olan okullar, 400.802 puan ile "fen liseleri" oldu. Fen liselerini 368.995 puanla "özel fen liseleri" izlerken; 342.160 puanla "sosyal bilimler liseleri" üçüncü sırada yer aldı. 326.157 puanla "öğretmen liseleri" dördüncü "askeri liseler" ise 305.446 puanla beşinci oldu.
2013 YGS'de puan ortalaması yüksek okullar bu şekilde sıralanırken en düşük başarı görülen okul türleri ise sırayla akşam liseleri(146.422), endüstri meslek liseleri(153.410), özel akşam liseleri (157.621), spor liseleri (161.894) ve ticaret meslek liseleri(164.768) oldu.
YGS'ye giren imam hatip liseli 92 bin 789 adayın puan ortalaması ise 195.737 oldu.
Özel okullar kayıp
2013 YGS'nin açıklanmasının ardından gözler sınavın sayısal verilerine çevrilmişti. Başarılılar, başarısızlar, iller, okullar derken, okul başarı tablosunda özel okulların başarı sıralamasında 10'uncu sırada yer alması tartışma yaşattı.
Kaliteli eğitim vermek amacıyla hizmet veren ve ücretlerinin yüksek olması ile sürekli eleştirilen özel okulların okul başarı tablosunda 10'uncu sırada yer alması velilerin kafasında acabaların oluşmasına neden oldu. Eğitimciler de bu tabloyu başarısızlık olarak değierlendiridi. Özel okulların eğitim programlarını gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu tablonun, çocuklarının geleceğini düşünerek yatırım yapan velilerin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.
Fen Liseleri'nin ardından ikinci sırada yer alan Özel Fen Liseleri'nin dışında kendisine üst sıralarda yer bulamayan özel eğitim kurumlarının velilerin endişelerini gidermek için nasıl bir hazırlık yapacağı merak konusu.
Tercih öncesi iyi araştırın
2013 SBS'nin son SBS olması da adayların heyecanını ikiye katlamış gibi gözüküyor. Öğrenciler gelecek hedeflerini belirlerken tercih edecekleri lise türünün başarı sıralamasını da dikkate almaları gerkiyor. SBS'yi YGS ve LYS'den ayıran en büyük özellik ikinci bir şansın olmuyor oluşu, adayları nokta atışı tercih yapmaya zorluyor.
Uzmanlar, bu durumda adayların yanlış tercih yapıp kariyer hedeflerinden sapmamaları için tercih öncesinden iyi bir araştırma yapmaları gerektiğini vurguluyor.
İşte ÖSYM'nin yayınladığı 2013 YGS okul başarı tablosu