Adana'da dedesi ve babası tarafından SBS'ye gönderilmeyince polis tarafından sınava götürülen kızın ailesiyle telefonda görüşen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, üniversitesi bitirinceye kadar bütün masraflarını karşılama sözü vererek, çocuğu okutma konusunda aileyi ikna etti.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden Adana'ya göç eden ailenin 6 çocuğundan en büyüğü H.Ş. (14), ailesinin ‘okuyamazsın' ısrarına rağmen, yine de derslerine çalışarak SBS'ye hazırlandı ancak, ailesi ile okuma konusunda sık sık tartışma yaşadı. Bu tartışmaların birinde babası, genç kızın SBS'ye giriş belgesini yırttı. Öğretmenlerinin de desteğiyle yeni bir ‘sınava giriş belgesi' çıkartıp, sınav gününü beklemeye başlayan H.Ş., sınav günü ailesine sınava girip girmeyeceğini sorduğunda, baba Cuma Ş. (42), “Seni ortaokuldan sonra okutmayacağız. Sınava gidemezsin” yanıtını verdi. Dede Ali Ş. de (65) de oğluna destek vererek, genç kızın evden dışarı çıkmasına izin vermedi.
H.Ş. ise, fırında çalışan babasının işe gitmek için evden ayrılmasını fırsat bilip, annesinin cep telefonuyla polisi arayıp, yardım istedi. H.Ş.'nin, “Polis ağabey, dedem ve babam beni SBS'ye göndermiyor. Ancak ben okumak istiyorum. Ne olur gelin beni sınava yetiştirin” demesi üzerine eve gelip genç kızı alan İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, kendisini son anda sınava yerleştirdi. 2 saatlik zorlu maratonun ardından H.Ş., ailesine dönmek istemeyince devlet korumasına alındı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirilen H.Ş., polisteki ifadesinde, “Babam ilk başlarda okumama karşı değildi. Yaklaşık 2 ay önce gelen dedem, babamı da değiştirdi ve ‘kız çocuklarının okulda ne işi var' demeye başladı. Dedemin etkisinde kaldı ve beni okula göndermemek istedi. Dedem bana, ‘senin okulda ne işin var. Kaydını sildireceğim. Otur oturduğun yerde' dedi. Babam da bu duruma ses çıkartmayıp, dedemi destekledi. Sınav giriş belgemi dahi yırttılar” dedi.
Şu anda sosyal hizmet uzmanları ve psikolog eşliğinde Sevgi Evleri'nde gündelik yaşantısını sürdüren H.Ş.'nin, ‘muhasebeci' olmak istediği öğrenildi. Sınavının oldukça başarılı geçtiği ve kazanacağından umutlu olduğu belirtilen genç kızın, okuluna devam etmesinin sağlanacağı dile getirildi. H.Ş. devlet korumasına alınmasına rağmen, aile kızını okutması için bir türlü ikna edilemezken, bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin devreye girdi. Şahin, babayı ve dedeyi arayarak, kızlarını okutmalarına izin vermeleri için ikna etmeye çalıştı. Önce dede Ali Ş.'yi arayan Şahin, dededen "Maddi durumumuz iyi değil, o yüzden okutmak istemiyoruz" cevabını aldı. Bunun üzerine Bakan Şahin, "Kızınızı üniversiteye kadar biz okutacağız. Siz bir kuruş bile para harcamayacaksınız. Kızlarımız geleceğimiz için okusun. Bakın ben okudum bakan oldum, kızınız bakan olsa kötü mü olur" dedi. Bunun üzerine dede torununu okutmaya ikna oldu. Bakan Şahin daha sonra babayı da arayarak, her türlü ekonomik sorunda arkalarında olduklarını, dedeyi ikna ettiğini söyleyince, baba da kızını okutacağı sözünü verdi.
Bakan Şahin daha sonra Sevgi Evleri'nde kalan H.Ş. ile görüşerek, ailesini ikna ettiği müjdesini verdi. Bu duruma çok sevinen H.Ş. Bakan Şahin'e teşekkür etti. H.Ş.'nin, bir süre sonra ailesine geri verileceği öğrenildi.