AÖF'den yeni fırsat

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, görme engelli öğrenciler için binin üzerindeki kitabın seslendirilmesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “Özellikle görme engelli öğrencilerimiz de bundan sonra artık bir diğer kişinin desteği olmadan kendileri bu malzemeleri sesli kitap dahil kullanacaklar” dedi.

AÖF'den yeni fırsat

Açıköğretim Sistemi’ndeki yaklaşık 10 bin 200 engelli öğrenciden bir kısmının görme engelli öğrenci olduğunu belirten Prof. Dr. Davut Aydın, bu öğrencilere ders malzemesini seslendirilmiş olarak sunma gereğinin ortaya çıktığını belirtti. Hazırlanan proje tamamlandığı zaman, ders malzemeleri seslendirildiği için görme engelli öğrencilerin bu malzemeye ulaşacağını anlatan Prof. Dr.Aydın “Aynı zamanda şuanda birçok kitabı da yayın aşamasına getirdik. Zaman alan süreçler bunlar tabi ki. Kitaplar yeni yazıldı, bunların hazırlanması vakit alıyor. 2013 yılının eylül ayından itibaren sesli kitapları da devreye sokacağız. Özellikle görme engelli öğrencilerimiz de bundan sonra artık bir diğer kişinin desteği olmadan kendileri bu malzemeleri sesli kitap dahil kullanacaklar” dedi.

Prof. Dr. Davut Aydın, binin üzerindeki kitabın e-Öğrenme malzemesi haline getirileceğini ve bunları da engelli öğrencilerin rahatlıkla kullanabileceğini söyledi. Engelli öğrenci için esas olanın kitabı bir bütün halinde seslendirmek olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN AÇIK ÖĞRETİM SİSTEMİ BİR UMUTTUR”

“O projemiz yürüyor. Engelli öğrenciler için açık öğretim sistemi bir umuttur. Yani biz bu umudu da çok iyi değerlendirip bu fırsatı bu öğrencilere sunmamız gerekiyor. Bazı engelli öğrencilerin şehir merkezine, üniversiteye erişim imkanı yok, bulunduğu yerden çıkma imkanı yok. Engelli dediğimiz sadece görme engelli de değil, farklı engeli olan öğrencilerimize de bu hizmeti ayaklarına götürmek zorundayız. Bunların yüz yüze akademik danışmanlık hizmeti alma imkanları olmayabilir. Bizim yüz yüze akademik danışmalık hizmetimiz var, ancak bir engelli öğrencimizin bir ilçeden, köyden kalıp şehir merkezine gelme şansı yok. Onun için kitabı alın, okuyup gelin demenin ötesinde diğer malzemeleri de üretip, öğrencilerimizin kullanımına sunuyoruz. İşte o malzemelerden bir tanesi de bu. Bir öğrenci kitapla birlikte bu malzemeleri de kullandığında başarısı çok daha yüksek olacaktır.”