60 Aylıklar ders dinlemiyor

İstanbul İl Milli Eğitim, 60-66 aylıklarla ilgili ilk resmi raporunu bakanlığa sundu: '60 aylıklar dersi dinlemiyor, 40 dakika sınıfta oturtamıyoruz, 60-84 aylıkların aynı sınıfta olması sıkıntı yaşatıyor. Müfredat yenilenmeli.

60 Aylıklar ders dinlemiyor

İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü ve Anadolu Eğitim-Sen, 60-66 aylık okula başlayan çocukların 1 yılını değerlendirdi.

İl Eğitim Müdürlüğü raporda, sistemin devamı için çözüm önerileri sıraladı.

Sendikanın raporunda ise okula başlama yaşının gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla, 81 ilde geçen yıl okula başlayan 60-66 aylık toplam 98 bin çocuğun 1 yıllık başarı durumları ve uyumları incelemeye alındı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, incelemesini tamamlayarak raporunu bakanlığa sundu.

Raporda, 60-66 aylıkların özellikle 40 dakika süreyle derste oturtulmalarının ve dikkat dağınıklıklarının ciddi bir sorun olduğu ifade edildi.

Raporda, eksikliklerine rağmen sistemin devamı için çözüm önerileri sıralandı.

'OKULA BAŞLAMA YAŞI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Resmi raporun yanı sıra Anadolu Eğitim Sendikası da aynı yaştaki çocuklarla ilgili benzer bir rapor hazırladı. 1867 ilkokul birinci sınıf öğretmeni ile yüz yüze yapılan görüşmeyle hazırlanan raporda, "Okula başlama yaşı acil gözden geçirilmelidir" denildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün raporundaki tespitler şöyle:

60-66 aylıkların 40 dakikalık derste dikkatlerini derse vermeleri mümkün değil.

Sınıflarda 60-84 ay aralığmdaki çocukların bir arada bulunması ciddi sorundur. 60-84 ay aralığmdaki çocukların yaş gruplarına göre ayrılarak o eğitim-öğretim yılında alacakları eğitimlerinin planlanması gerekiyor.

'OKULA HAZIRLIK 3.5 AY OLMALI'

Okula hazırlık dönemleri 60-70 ay arasındaki öğrencilere 3.5 ay, 70 ay üzerindekilere de 1 ay yapılmalı. . Bu yaş grubu öğretmenlerinin yeterli birikime sahip olmaması bir sorundur.

Müfredat yenilenmeli, MEB ve YÖK işbirliği yapmalıdır.

Derslik ihtiyacı sorunu var. İhtiyaç giderilerek normal eğitime geçilmeli.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI

Raporda, "Öğrencilerde ağlama, dikkat dağınıklığı, tuvalet sorunu sıkça yaşanmaktadır. Gelişim çağındaki çocuklarda bunun yaşanması doğaldır" denildi.